DA LI SME DA SE JEDE MESO KOJE JE U ZAMRZIVAČU VIŠE OD GODINU ILI DVE? Obratite pažnju jer može doći do OVOGA
Foto: Emilija Jovanović

NIJE NAIVNO

DA LI SME DA SE JEDE MESO KOJE JE U ZAMRZIVAČU VIŠE OD GODINU ILI DVE? Obratite pažnju jer može doći do OVOGA

Da li preporučljivo jesti meso koje je zamrznuto nekoliko godina?

Objavljeno:

Zaboravili ste meso na dnu zamrzivača? Upravo ste ga pronašli, ali shvatate da je zamrznuto godinama? Postavljate sebi čuveno pitanje: možemo li jesti meso koje je zamrznuto meso godinu, dve godine ili više? Odgvor nije baš tako lako dati. Zaista, pored rizika od promene svojstava mesa, moraju se poštovati određene mere predostrožnosti kako bi se izbegao rizik od trovanja hranom.

Da li preporučljivo jesti meso koje je zamrznuto nekoliko godina?

Teoretski, sve namirnice mogu da se čuvaju u zamrzivaču na neodređeno vreme bez rizika po zdravlje jer zamrzavanje zaustavlja razvoj bakterija. Zbog toga, sirovo ili kuvano meso koje je zamrznuto nekoliko godina ostaje bezbedno za jelo i ne predstavlja opasnost od trovanja hranom ako se preduzmu određene mere predostrožnosti za skladištenje.

Međutim, što je meso duže zamrznuto, to će više imati tendenciju da izgubi svoja svojstva. Zamrzavanje mesa na nekoliko godina rizikuje da se promeni njegov ukus, tekstura i nutritivne vrednosti. Ovo se objašnjava time što zamrzavanje zaustavlja razvoj bakterija, ali ne zaustavlja enzimske reakcije, a samim tim i razgradnju hrane. Zbog toga što duže čekate, meso će nastaviti da se kvari, čak i kada je zamrznuto!

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

Da bi se ova pojava što više smanjila i samim tim očuvala svojstva mesa što je više moguće, najbolje je da se meso zamrzne istog dana kada je kupljeno i da se stavi u hermetičku kesu, ispuštajući vazduh što je više moguće.

Ukratko, moguće je jesti meso zamrznuto godinu, dve godine ili više bez rizika po zdravlje ako su uslovi skladištenja optimalni, međutim, uprkos svemu, njegova svojstva će verovatno biti izmenjena.

Koji je idealan rok trajanja mesa u zamrzivaču?

Sada kada znate da možete jesti zamrznuto meso jednu ili dve godine nakon zamrzavanja, iako može izgubiti svoj ukus i teksturu, pitanje koje dolazi sasvim prirodno je: U idealnom slučaju, koliko dugo možete držati meso u zamrzivaču?

Meso se dobro drži u zamrzivaču nekoliko meseci pre nego što počne da trpi promene u svojstvima. Dakle, evo idealnog roka trajanja u zamrzivaču prema vrsti mesa:

jagnjetina ili teletina: 8 meseci

govedina: 4 meseca

mlevena govedina: 3 meseca

meso peradi (piletina i ćuretina): 6 meseci

svinjetina: 6 meseci

šunka/kobasica: 2 meseca

meso divljači: 8 meseci

kuvano meso: 2 do 3 meseca

Ova vremena su data kao indikacija. Imajte na umu da se mogu razlikovati u zavisnosti od precizne prirode smrznutog mesa, ali i od njegovog pakovanja:

Ako je meso umotano u voštani mesarski papir, stiropor ili labavu plastiku, ono nije dobro zapečaćeno. Stoga je preporučljivo ostaviti ga u zamrzivaču najviše dva meseca.

Ako se meso čuva u hermetički zatvorenoj vrećici za zamrzavanje i zbog toga ste uspeli da izbacite vazduh pre nego što je zatvorite, preporučljivo je da ga konzumirate ne više od šest meseci nakon stavljanja u zamrzivač.

Ako je meso upakovano u vakuumu, ono ima najbolje uslove za čuvanje. Zatim ga možete ostaviti 12 meseci u zamrzivaču bez ikakvih promena.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

U svakom slučaju, imajte na umu da što pre pojedete meso nakon što ga zamrznete, manja je verovatnoća da ćete videti da gubi svoj originalni ukus i teksturu.

Kako pravilno odmrznuti meso koje je bilo zamrznuto godinu ili dve?

Nikada nemojte ponovo zamrzavati meso koje je već zamrznuto. Naravno, ovo je najvažnije pravilo za izbegavanje potencijalno ozbiljnog trovanja hranom usled rasta bakterija koji se ubrzava nakon odmrzavanja.

Nemojte jesti smrznuto meso kojem je istekao rok trajanja. Zaista, patogene bakterije koje su počele da se razvijaju nakon isteka roka trajanja, mnogo će se brže razmnožavati tokom odmrzavanja. Tada povećavate rizik od trovanja hranom.

Da biste jeli meso koje je bilo zamrznuto nekoliko meseci ili nekoliko godina, temperatura vašeg zamrzivača mora da bude između -18°C i -24°C. Zaista, zamrzavanje ne uništava bakterije prisutne u mesu, samo zaustavlja njihov razvoj kada temperatura dostigne ekstremno negativne temperature.

Meso zamrznuto godinu, dve godine ili više mora se jesti kuvano jer bakterije brzo rastu u mesu nakon odmrzavanja. Kuvanje uništava mnoge patogene bakterije.

Kada se meso odmrzne, pojedite ga maksimalno u roku od 48 sati, a zatim ga stavite u frižider čim izađe iz zamrzivača. Ako je meso nakon odmrzavanja ostalo više od dva sata na sobnoj temperaturi, bacite ga.

Računajte na oko 10 sati odmrzavanja u frižideru (naravno ovi podaci variraju u zavisnosti od vrste, veličine i debljine mesa). Za brže odmrzavanje stavite meso u hermetički zatvorenu vreću. Zatim ga ubacite u hladnu vodu. Računajte na oko jedan sat odmrzavanja tako što ćete redovno menjati vodu. Izbegavajte odmrzavanje na sobnoj temperaturi ili u vrućoj vodi, što ubrzava rast bakterija i promoviše kvarenje hrane.

Kako znate da li je odmrznuto meso i dalje dobro?

Kada želite da jedete meso koje je bilo zamrznuto jednu ili dve godine, pitanje koje se postavlja prilikom odmrzavanja je: da li je meso i dalje bezbedno? Najbolji način da saznate je da sačekate da se odmrzne, a zatim pregledate i pomirišete meso.

Ako ima čudan miris (amonijak, kiselo, pljesniv), viskoznu ili lepljivu teksturu, veoma sivu boju, najbolje je da ga bacite kako biste izbegli rizik od potencijalno ozbiljnog trovanja hranom. Imajte na umu da meso može promeniti boju kada se zamrzne. Meso peradi može postati žuto, svinjetina može postati više ružičasto siva, a crveno ljubičasto. Takođe imajte na umu da je govedina nakon odmrzavanja možda malo potamnela, piše "my-gustatorium.com".

Bonus video: SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.