NAUČNICI ODGOVORILI NA VAŽNO PITANJE: Da li su PSI agresivni kada je napolju VRUĆINA, odgovor će vas IZNENADITI
Pas, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Dog Breeds

vlasnici obratite pažnju

NAUČNICI ODGOVORILI NA VAŽNO PITANJE: Da li su PSI agresivni kada je napolju VRUĆINA, odgovor će vas IZNENADITI

Povišeni nivoi štetnog ozona čine da pas bude agrasivniji u proseku za 3 procenta

Objavljeno:

Prethodne studije su pokazale da toplije vreme i veće koncentracije zagađivača životne sredine čine ljude, rezus majmune, pacove i miševe agresivnima. Zato je Кlas Linman sa Medicinski fakultet na Harvardu u Boston, rešio sa svojim timom da ispita da li se nešto slično dečava i sa psima.

Za potrebe studije, istraživači su prikupili podatke o ujedima pasa koji su registrovani između 2009. i 2019. godine u osam američkih gradova - uključujući Dalas, Los Anđeles i Njujork. U tom periodu prijavljeno je ukupno 69.525 incidenata, odnosno u proseku tri ujeda dnevno tokom desetogodišnjeg perioda. Potom su ovi podaci upoređeni sa informacijama o dnevnim temperaturama, zagađenju PM 2.5 česticama i koncentracijama štetnog ozona, a u obzir su uzete i količine padavina i UV zračenja.

Pas
foto: Dmitry Andreev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ranije studije na ljudima su pokazale da štetan ozon može izazvati agresiju. Kako ovaj gas ima jak miris, izaziva oksidativni stres u disajnim putevima i narušava funkciju pluća. Izuzetno je reaktivan i izaziva oslobađanje brojnih supstanci u organizmima koje takođe utiču na ponašanje. Nešto slično je primećeno i kod pasa.

Povišeni nivoi štetnog ozona čine da pas bude agrasivniji u proseku za 3 procenta, ali ono što je više uticalo na broj ujeda jesu povećane UV vrednosti - za 11 procenata. Dok visoke temperature povećavaju rizik da pas postane agresivan za 4 procenta. Međutim, autori studije nisu mogli da nađu vezu između visokih vrednosti PM 2.5 čestica i povećanog broja ujeda pasa.

Кada je lepo vreme, ljudi i psi imaju tendenciju da provode više vremena zajedno. Autori studije su stoga pokušali da utvrde da li je broj ujeda pasa u takve dane veći. Analizom se došlo do zaključka da je rizik od ujeda pasa tokom vikenda i državnim praznicima - kada vlasnici pasa prirodno imaju više vremena za svoje ljubimce - manji.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Veterinar Dragutin Smoljanović otkrio zašto psi napadaju:

00:49

Veterinar Dragutin Smoljanović otkrio zašto psi napadaju

(Espreso/ National Geographic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.