KONAČNO DAT ODGOVOR NA PITANJE MOŽE LI PAS DA SE POSTIDI: Naučnici REKLI SVOJE, ostaćete ZATEČENI
Pas, Foto: Printscreen/Youtube/samof9026

OBRATITE PAŽNJU

KONAČNO DAT ODGOVOR NA PITANJE MOŽE LI PAS DA SE POSTIDI: Naučnici REKLI SVOJE, ostaćete ZATEČENI

Ako procenite da se vašem psu dešava nešto zbog čega se stidi ili ljuti, najbolje je da ga pošaljete "na mesto" dok se ne smiri. Pored ovog poteza, možete mu skrenuti pažnju. Komande poput "ne" i "stop" su veoma važne u ovoj situaciji

Objavljeno:

Ukoliko vaš pas izbegava da vas pogleda u oči, maše repom, šeta smešno, pričvršćuje uši za glavu, spušta se na zemlju i pokriva lice šapama - nema greške: vaš ljubimac je bio osramoćen! Poznavajući svog ljubimca, vlasnik "zna" da pas može da oseti sve vrste emocija - sreću, tugu, bes, frustraciju, čak i krivicu. Ali to nas navodi da se zapitamo šta bi pas još mogao da oseća. Na primer, može li se pas stideti i stideti?

Odgovor je da on ima suptilne emocije, te da na neki način može i da se postidi. Naime, pas neće osećati društveno poniženje na isti način kao čovek, ali definitivno može da se "pokaje" i pokaže suptilne emocije poput stida.

Ne možemo pitati pse da li im je neprijatno, ali možemo "prevesti" suptilne znakove koje šalju i odrediti kako se osećaju na osnovu njihovog ponašanja. Baš kao i ljudi, psi pokazuju tipične znake stida. Na primer, pas nakon što napravi neku štetu, teško mu je da osobu pogleda u oči i neretko se spušta na zemlju i postaje manji od "makovog zrna".

To su vrlo jasni pokazatelji stida kod psa koji će podvijati rep ili ga nervozno pomerati, hodaće čudno i smešno, potpuno će spustiti uši i pritisnuti ih uz glavu, mrštiće se, gurati, pa čak i sakriti. Postiđen ili ponižen pas će šapama pokriti oči i lice i skrenuti pogled.

Pas
foto: Printscreen TikTok/nala_the_neerdy_rottie

Naučnici nemaju jedinstveno mišljenje o postojanju osećanja stida kod pasa. Neki istraživači, poput bihevioriste dr Marka Bekofa, misle da psi definitivno mogu biti osramoćeni, pa čak i poniženi. Međutim, drugi se ne slažu sa Bekofom i veruju da je osećaj stida komplikovana, ljudska emocija i nije jedinstvena za pse. Iako ne postoji validan odgovor na ovo pitanje, najbliže što možemo da odgovorimo je da je psu neprijatno. Neki psi će se definitivno osećati neprijatno u određenim situacijama. Tada mogu pokazati znake uznemirenosti ili besa.

Ako procenite da se vašem psu dešava nešto zbog čega se stidi ili ljuti, najbolje je da ga pošaljete "na mesto" dok se ne smiri. Pored ovog poteza, možete mu skrenuti pažnju. Komande poput "ne" i "stop" su veoma važne u ovoj situaciji.

02:51

ŠTA MOŽETE AKO VAS ILI VAŠEG LJUBIMVA NAPADNE PAS? Advokat detaljno opisao scenario koji sledi posle NEMILOG DOGAĐAJA

(Espreso/avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.