KARDIOLOZI OBJAVILI: Ovaj ORAŠASTI PLOD je NAJBOLJI ZA ZDRAVLJE SRCE
Orasi, Foto: Tamara Trajković

paŽnja

KARDIOLOZI OBJAVILI: Ovaj ORAŠASTI PLOD je NAJBOLJI ZA ZDRAVLJE SRCE

Orašasti plodovi su široko dostupni proteini na biljnoj bazi. Prema kardiolozima, mogu biti zdrava užina, a postoji i jedna koja je posebno korisna za zdravlje srca

Objavljeno:

Kada popodne osetite pad energije, možda ćete posegnuti za kesom čipsa, ali nedostatak hranljivih materija u takvoj hrani neće smanjiti umor ili povećati sitost. Ali postoji jedna hrana koja može napraviti razliku – orasi.

Orašasti plodovi su široko dostupni proteini na biljnoj bazi. Prema kardiolozima, mogu biti zdrava užina, a postoji i jedna koja je posebno korisna za zdravlje srca.

„Svi orasi su generalno zdravi za jelo. Samo treba da se uverite da su neslani, posebno ako imate istoriju visokog krvnog pritiska“, objašnjava dr Andžali Duta za The Parade.

„Plodovi poput badema, oraha, pistaća mogu biti veoma korisni. Oni su dobar izvor vlakana, mononezasićenih masti, omega-3 masnih kiselina i vitamina E“, ističe dr Bredli Server.

Orasi
foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

Orasi su posebno zdravi za zdravlje srca jer su bogati proteinima i antioksidansima, kao i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju holesterola.

Naučne studije pokazuju da redovno konzumiranje oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, antioksidansi u orasima su korisni za zdravlje kardiovaskularnog sistema jer pomažu u sprečavanju zapaljenja koje može izazvati srčana oboljenja i druge zdravstvene probleme.

Kao i većina drugih orašastih plodova, orasi se lako mogu uključiti u obroke ili grickalice jer su raznovrsni. Možete ih jesti same, dodati u salate ili deserte. A još bolja vest je da su takođe odlični za zdravlje mozga. Zdravlje srca i krvnih sudova omogućava telu da lakše snabdeva mozak hranljivim materijama i kiseonikom koji su mu potrebni za razvoj“, istakao je dr Rafael Vald.

Bez obzira da li se odlučite za orahe ili neki drugi orašasti plod, vodite računa o veličini porcije – ne konzumirajte više od šake dnevno, prenosi index.hr.

00:46

BUREK I PECIVO PUNI ŠEĆERA! Saveti nutricioniste o tome šta NIKAKO ne treba da dajete deci da jedu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.