SRBI JEDU OVU KONZERVIRANU HRANU, A ONA IM UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Pre nego što je kupite, POGLEDAJTE OVO NA DEKLARACIJI
Pasulj, Foto: Prinstcreen/Youtube/Ivana's corner

paŽnja

SRBI JEDU OVU KONZERVIRANU HRANU, A ONA IM UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Pre nego što je kupite, POGLEDAJTE OVO NA DEKLARACIJI

Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima

Objavljeno:

Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brz obrok ili užina. Pasulj, meso, riba, supa i voće samo su neki od artikala koje ćete naći na policama konzervirane hrane. Međutim, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja.

Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.

Kada definišete konzerviranu stavku kao „nezdravu“, postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda. Pored toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i boje i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.

Pasulj

Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina gotovog pasulja iz konzerve. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.

Supe

Pileća supa, Supa
foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

Mnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju neke od najviših nivoa natrijuma u ​​kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji.

Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u ​​kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kiselim povrćem.

Testenina

Prethodno kuvana testenina u sosu je jedna od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Pun je šećera i soli — što je, nažalost, deo zašto ima tako dobar ukus.

Na primer, konzerva špageta sadrži 1070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.

Voće u sirupu

Sok
foto: Profimedia

Banka hrane Vaterlo preporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je mnogo.

Bonus video:

02:06

Ministar otkriva: Da li je zdrava hrana nužno i zdrava?

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.