OVAJ PASULJ IZAZIVA NAJVIŠE GASOVA: Postoji TRIK STAR VEKOVIMA da rešite problem - tako nećete biti NADUTI
Pasulj, Foto: Bakina Kuhinja

CAKA

OVAJ PASULJ IZAZIVA NAJVIŠE GASOVA: Postoji TRIK STAR VEKOVIMA da rešite problem - tako nećete biti NADUTI

Mahunarke su jedan od najvažnijih sastojaka mediteranske ishrane, ali se i na našem podneblju kotiraju kao visokohranljive i zdrave.

Objavljeno:

Praktično jedina loša strana ovih namirnica, zbog koje je neki izbegavaju, jesta ta što izazivaju nadimanje i gasove.

Ipak, postoji način da se pomire prednosti i mane ovih hranljivih namirnica. Najpre treba da birate one koje izazivaju manje ovih tegoba, ali i način pripreme može da ih ublaži.

Treba da znate da najviše gasova izaziva prebranac, zbog gustine i više crnog luka koji, takođe, dovodi do nadimanja. Odmah iza njega je beli pasulj, koji domaćice u Srbiji najčešće kuvaju. Dosta nadima i soja, mada je ona ređe na našim trpezama.

Od mahunarki koje najmanje nadimaju, tu je azuki pasulj, sitnog zrna i poreklom iz Kine. On je bogat izvor proteina, ali i antioksidanasa. Manje nadimanja izaziva i sočivo. Dobra vest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate.

Uradite ono što su radile naše bake - potopite mahunarke preko noći u hladnu vodu. Brže će se skuvati, a izazivaće i manje gasova. Za kraj, savet koji malo ko zna - zrna pasulja treba dobro žvakati tokom jela. Mnogi, po navici, samo gutaju dok jedu čorbasta jela, a to takođe izazva pobunu u crevima.

(Espreso/Blic Zena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.