prijatno!
OVO SELJAČKO FRANCUSKO JELO SLUŽI SE U BOGATIM RESTORANIMA: Srbi se ODUŠEVE kada probaju, za taj RECEPT se OTIMAJU
Ovo francusko jelo služi se u najskupljim svetskim restoranima
Ovo francusko jelo nastalo je oko 1877. u Provansi. To je letnji paprikaš koji je prvenstveno bio seljačka hrana, ali je ubrzo postao popularan.
Ratatuj je postao simbol juga Francuske, a pravi se tako što se u aromatični sos od paradajza dodaje povrće, kao što su tikvice, paradajz i patlidžan. Ovo čuveno jelo možete da jedete samo, pogotovo leti, kada želite nešto lagano. A ako vam je potrebno još nešto, najbolje je da poslužite palentu i preko da pospete rendani sir. Uživajte!
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 6 paradajza
- 2 žute tikvice
- 2 zelene tikvice
Za preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 700 ml paradajz sosa
- malo svežeg bosiljka
Još:
- 2 kašike tanko isečenog svežeg bosiljka
- 1 kašičica mlevenog belog luka
- 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 kašičice svežih listova timijana
- 4 kašike maslinovog ulja
Priprema: Isecite povrće (tikvice, patlidžan i paradajz) na baš tanke kolutove. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa propržite sitno secakn crni luk, a kada on omekša dodajte i mleveni beli, a onda i sitno seckane paprike. Kada povrće omekša, posolite i pobiberite, pa dodajte paradajz sos (može i seckani pelat). Promešajte, pa sklonite sa šporeta i dodajte seckani bosiljak. U tiganju gde je sos ređajte u krug naizmenično kolutove povrća dok ne popunite sve. Ponovo posolite i pobiberite. U posudi pomešajte seckani bosiljak, mleveni beli luk, seckani peršun, timijan, maslinovo ulje, so i biber. Prelijte preko povrća, pa pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta.
Bonus video: Paradajz čorba
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!