recept
STARI PEKMEZ OD KAJSIJA KOJI SU SAMO JUGOSLOVENSKE BAKE PRAVILE: Domaćice, ODMAH pišite ovaj RECEPT zlata vredan
Svi smo kao deca voleli džem od kajsija, a ovaj recept će vas vratiti u detinjstvo
Ukoliko ste ljubitelj domaćeg pekmeza i kajsija, ovaj recept će vas oduševiti!
Pekmez je gušći od džema, a ređi od marmelade i dobija se mlevenjem ili seckanjem voća, a količinu šećera koju dodajete prilagodite vašem ukusu. U principu za ova tri namaza se koriste slični sastojci, jedino se razlikuju u gustini. Mi vam predlažemo da napravite pravi domaći pekmez od kajsija, koji možete da mažete na palačinke, hleb... Umesto kajsija možete da koristite bilo koje sezonsko voće.
Sastojci:
- 3,5 kg kajsija
- 1 kg šećera
Priprema:
Kajsije operite i izvadite koštice. Poređajte u veću šerpu, pa preko pospite šećer, pa opet kajsije i tako ređajte dok ne utrošite. Poklopite i ostavite da odstoji. Promešajte i stavite da se kuva. Posle ključanja ostavite da se kuva još sat vremena na tihoj vatri, a povremeno promešajte. Sipajte pekmez u sterilisane tegle i svaku okrenite naopako i držite tako 5-10 minuta.Umesto okretanja možete da vratite tegle u rernu na 100°C i ostavite tamo dok se ne uhvati korica. Čuvati na tamnom i suvom mestu.
Bonus video: Rod kajsije
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!