OVAKO SE SPREMA TRADICIONALNI JAPANSKI DORUČAK: Srbima je to NEZAMISLIVO, a njih to ZASITI U TRENU
Ilustracija, Foto: AP

paŽnja

OVAKO SE SPREMA TRADICIONALNI JAPANSKI DORUČAK: Srbima je to NEZAMISLIVO, a njih to ZASITI U TRENU

Iako japanski doručak obuhvata ono što zapadnjaci mogu gledati kao potpun obrok pogodan za ručak ili večeru, nije namenjen da bude težak ili previše punjen

Objavljeno:

Tradicionalni japanski doručak je verovatno različit od bilo koje druge vrste doručka koji ćete doživeti. Sastoji se od hrane koja čini kompletan obrok, koji se može zamisliti za ručak ili večeru.

Tipično, tradicionalni japanski doručak sastoji se od parenog riža, miso supe, proteina kao što su ribe na roštilju i razna pomoćna jela. Poznata strana posuđa može uključivati ​​tsukemono (japanske kačkavaljke), nori (osušene začinjene morske alge), natto (fermentisana soja), kobachi (mala posuda koja se obično sastoje od povrća) i zelenu salatu.

Iako japanski doručak obuhvata ono što zapadnjaci mogu gledati kao potpun obrok pogodan za ručak ili večeru, nije namenjen da bude težak ili previše punjen. Delovi porcija za doručak su prilagođeni da zadovolje apetit.

Kako pripremiti tradicionalni japanski doručak?

Pirinač
foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

Iako čini se da postoji veliki broj komponenti za stvaranje tradicionalnog japanskog doručka, pokušajte da je jednostavno uključite u jednu stavku iz svakog od sledećih: riž, jela, supe, belančevina (riba, jaje ili fermentisana soja) (kiseli krastavci ili druga biljna jela). Završite obrok šolju vrućeg zelenog čaja.

Da bi se uštedelo vreme, japanske porodice često imaju grejanje pare sa pirinčem u pirinču ili kaši koja se kuva pomoću funkcije tajmera u pirinčaru. Ostaje preostalo miso supa iz noći ranije, takođe se može ponovo zagrejati.

Druge prečice uključuju prethodno napravljene kisele krajeve (tsukemono) ili konzervisanu vodu (tsukudani), kao i pojedinačne delove prethodno upakovane fermentisane soje (natto) ili drugih začina za pirinač (furikake ili suhih morskih algi) dostupnih za prodaju u prodavnici prehrambenih proizvoda.

Kakva jela su uključena u tradicionalni japanski doručak?

Parni pirinač (Gohan) Običan parići pirinač, ili beli pirinač (hakumai) ili smeđi pirinač (genmai), je esencijalno jelo koje prati proteine ​​i dodatna jela doručka i definitivno treba da bude uključen.

Miso Soup (Miso Shiru) Mišo supa je tradicionalna japanska supa napravljena od fermentirane paste soje (miso) i suše od daši. Poznati sastojci su tofu, seckani zeleni luk, wakame morske alge , aburaage (duboko prženi tofu), japanske gljive , školjke ili drugi sezonski sastojci. Mišo supa napravljena od ogrebotina (pasta i dashi bujona) je uobičajena u japanskim domaćinstvima, ali su unapred začinjeni daši upotrijebili miso pastu (samo dodati vodu), kao i trenutne pakete miso supe (dostupne u suvim i vlažnim pakovanjima) za individualnu upotrebu , takođe su dostupni na prodaju.

Fermentirani soja (Nato) Nato se služi preko parene pirine, a ovo jelo od natto riža se smatra visokim proteinskim japanskim doručkom. To je rustičko jelo fermentisane soje karakterisano jakom aromom i tankom teksturom. Začinjen je sojinim sosom, kao i opcioni sastojci kao što su sušeno bonito opekotine (katsuobushi), seckani zeleni luk, začinjena senfa (karashi), rezane sušene i začinjene morske alge (kizaminori) ili drugi ukusi ukusa. Pakirano natto je dostupno u hladnjačkom delu japanskih i azijskih prodavnica prehrambenih proizvoda.

Riba na žaru (Yakizakana) Riba je veoma popularan protein za doručak i ili je pečen u pećnici ili brzo kuvan u tavanu. Često je začinjen soljem, a losos je omiljen za japanske doručak. Još jedna popularna riba je osušeni šunka (aji), ali bilo koja omiljena vrsta ribe može se uživati ​​na doručku.

Sok od povrća (Tsukemono) Tsukemono je glavno jelo u japanskoj kuhinji, jer je namenjeno da prati bilo koju vrstu pirinča. Jedna od poznatih vrsta tsukemono je kisela šljiva, poznata kao umeboshi. Dobro ide sa običnim pirinčanim pirinčem i pirinčom. Širok asortiman krastavaca dostupan je u hladnjačkom delu japanskih i azijskih prodavnica prehrambenih proizvoda.

Začinute sušene morske alge (Nori) Sušena i začinjena algi (ajitsuke nori) takođe su glavna u japanskoj kuhinji, jer je namenjena da se jede parenim pirinčem. Zato što je začinjeno, može se uživati ​​kao što je, sa pirinčem, ali se takođe može uroniti u malu ploču sojinog sosa, a zatim zaviti s rižom. Morske alge sa rižom se često uživaju za doručak.

Vegetable Side Dishes (Kobachi) Povrće je takođe uobičajeno u japanskim doručkom. To su uglavnom male porcije, a ove vrste malih jela (ne ograničavaju se samo na strogo povrće) poznate su kao kobači. Pored kikiriki i morskih algi, oboje kuvano povrće, kao i sveže salate mogu biti uključene u tradicionalni japanski doručak.

(Espreso/bs.hiloved.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.