KADA BUDETE ČULI KOLIKO JE DOBAR DREN, KUVAĆETE GA DO KRAJA ŽIVOTA: Niste mogli OVO ni da zamislite
Dren, Foto: Profimedia

PAŽNJA

KADA BUDETE ČULI KOLIKO JE DOBAR DREN, KUVAĆETE GA DO KRAJA ŽIVOTA: Niste mogli OVO ni da zamislite

Dren u narodu ima dosta simboličkog značenja, a uzrečica "zdrav kao dren" zadržala se do današnjih dana. Nekada su mu se pripisivala i natprirodna svojstva kao drvu ozdravljenja. Smatrao se zaštitom od udara groma i uroka

Objavljeno:

U našem narodu se pored hrasta i tise, za dren (lat. Cornus mas) veruje da je magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mesta gde su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su verovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovečnost. Drvo drena koristilo se za izdradu alata, a mali crven plodovi drenjine za lek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.

U Francuskoj i Italiji od drenjina se pravi vino i žele, a nezreli plodovi se konzerviraju u slanoj vodi kao masline. U Nemačkoj ih kuvaju sa šećerom i sirćetom, te ih dodaju jelima od testenina i krompira. Kod nas se još pravi i rakija, a u Rusiji se od plodova prave supe i koristi kao začin za jela od mesa i ribe.

Dren u narodu ima dosta simboličkog značenja, a uzrečica "zdrav kao dren" zadržala se do današnjih dana. Nekada su mu se pripisivala i natprirodna svojstva kao drvu ozdravljenja. Smatrao se zaštitom od udara groma i uroka.

Ruski naučnici su potvrdili lekovitost biljke i ustanovili da plodovi, kora stabla i listovi imaju antimikrobiološko dejstvo. Dok se meso plodova i ulje iz semenki može koristiti za regeneraciju spoljnih i unutrašnjih epidermalnih tkiva.

ČAJ OD DRENA

dren
foto: profimedia

Koru, plodove, cvetove ili listove drena osušite na suvom i toplom mestu. Kuvajte pet do deset grama osušene kore, plodova, cvetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode.

Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procedite ga i odmah popijte. Preporučuje se jedna šoljica nezaslađenog čaja tri puta dnevno.

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.