NE KAŽE SE DŽABE "ZDRAV KO DREN": Kada vidite kakve sve blagodeti ima, shvatićete ZAŠTO POSTOJI TA IZREKA!
Foto: Profimedia

SJAJNO

NE KAŽE SE DŽABE "ZDRAV KO DREN": Kada vidite kakve sve blagodeti ima, shvatićete ZAŠTO POSTOJI TA IZREKA!

Veoma je bogat hranjivim materijama i dobar za vaše zdravlje

Objavljeno:
  • 29

Dren ima brojna lekovita svojstva, zbog čega nalazi široku primenu u narodnoj medicini.

Ovoj biljci se zbog toga pripisuju čak i brojna magijska svojstva, ali mi ćemo se zadržati na onome što potvrđuje i medicina.

Dren u značajnim količinama sadrži tanin, pektin i brojne organske kiseline, kao i mnoštvo vitamina, na prvom mestu vitamin C, kog ima više nego pomorandža u istoj količini.

dern
foto: profimedia

Izrazito je bogat mineralima poput kalijuma, cinka, magnezijuma, bakra, kalcijuma i gvožđe, a minerali su u drenu gušće koncentrisani nego kod mnogih drugih poznatih i zdravih vrsta voća.

Veruje se da dren i te kako pomaže osobama koje pate od poremećaja rada creva i dijareje, kao i problemima sa jetrom i bubrezima. U narodnoj medicini, koristi se i proitiv hemoroida, bolova u grlu, anemije, dijabetesa…

Postoji mnogonačina na koji se dren koristi, a ovo su neki od njih.

Sok od drena

Sastojci:

– 1 kg samlevenog ploda drena – 2 litre vode – šećer po ukusu

Priprema:

Prelijte vodom samleveni dren i zasladite kako biste suzbili gorak ukus. Ostaviti tečnost da odstoji 24 sata.

Čaj od drena

Sastojci:

– 10 g suvog cveta, lista ili ploda drena – 200 mililitara vode

Priprema:

Ovaj preparat se priprema krajnje jednostavno. Prelijte 10 grama nekog od pomenutih delova drena vodom, pa to stavite na vatru dok voda ne proključa. Posle ključanja, smanjiti na srednju vatru i ostaviti minut do dva, pa skloniti i poklopiti. Ostavite čaj da odstoji dvadesetak minuta.

Nakon toga ga procediti i pijte dok je topao.

dren
foto: Profimedia

Sirup od drena

Sastojci:

– 2 kg očišćenih drenjina – 2 litre vode – 3 kesice limuntusa – 4 do 5 kg šećera

Priprema:

Operite i očistite plodove drena, pa ih kuvajte dok ne pobele. Procedite dobijeni sok pa sipajte limuntus i šećer, zavisno od toga koliko ste tečnosti dobili. Zatim sve vratite na šporet i kuvajte, mešajući, dok ne proključa.

Šećer će napraviti gustu smesu, koju potom treba da prelijete u sterilisane staklene flaše i dobro ih zatvorite. Čuvajte sirup na hladnom mestu i pijte razblaženo vodom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media