OVO JE PRIRODNO SREDSTVO PROTIV INSEKATA NA BILJKAMA: Štiti ih od svih ŠTETOČINA, a nalazi se u KUHINJI
Biljka, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO JE PRIRODNO SREDSTVO PROTIV INSEKATA NA BILJKAMA: Štiti ih od svih ŠTETOČINA, a nalazi se u KUHINJI

Semenke ljute paprike, a često i prah od tog povrća, mogu biti odlični domaći pesticidi

Objavljeno:

Razne mušice, puževi i crvi mogu uništiti vašu baštu, ali postoji način kako je sigurno možete sačuvati i to bez korišćenja štetnih hemijskih sredstava.

Biljne štetočine mogu biti razne vrste muva, vaši i puževa, a svi oni mogu prouzrokovati oštećenja na kulturama, njihovo truljenje i venjenje. Ako biljke izgledaju nezdravo, to bi mogla da bude posledica najezde štetočina. Žuti i smežurani listovi, pojava buđi i rupa mogu najčešće znače da vaša biljka ima problem sa štetočinama. Većina ljudi se u takvim situacijama bez pogovora odlučuju za korišćenje hemijskih pesticida kako bi se rešili parazita, međutim, činjenica je da hemikalije mogu biti toksične za mnoštvo drugih organizama, poput ptica i korisnih insekata.

Kako prenosi Ekspres, Laura Harnet iz kompanije koja se bavi eko-čišćenjem, podelila je jednostavan savet za borbu sa štetočinama, i to bez izlaganja biljaka štetnim hemikalijama. Iako većina domaćica mnoge kuhinjske proizvode nakon upotrebe ili zbog gomilanja baci u smeće, Harnetova napominje da treba obratiti pažnju jer neki od njih mogu biti moćan pesticid.

Semenke ljute paprike, a često i prah od tog povrća, mogu biti odlični domaći pesticidi

Paprika
foto: Espreso.co.rs

- Sledeći put kada budete koristili čili u kuvanju, nemojte bacati semenke koje ne želite da koristite. Jednostavno napunite bocu sa raspršivačem za višestruku upotrebu, dodajte semenke i ostatak čilija i ostavite 24h da upije. To će stvoriti moćan pesticid koji će zaštititi vaše biljke od buba i muva bez upotrebe štetnih hemikalija - istakla je Harnetova.

Čili se pokazao kao dobar prirodni pesticid jer sadrži kapsaicin (daje paprici ljutinu), koji je dobar repelent. Taj domaći pesticid može se koristiti na listovima zahvaćenih biljaka bez straha da će doći do njihovog oštećenja. Čili prah se može koristiti kao pesticid i posipanjem oko korena biljke. To će oterati mrave, crve i puževe što dalje od vaše biljke

Kao alternativu stručnjaci iz oblasti baštovanstva ističu da se čili može posaditi pored drugih biljaka što će svakako odbiti sve štetočine od nje. U taj kućni pesticid može se dodati i beli luk kao antibakterijski element, što će imati dodatnu korist.

Proizvodi od ljute paprike pokazali su se efikasnim i za proterivanje veverica koje takođe često iskopavaju biljke i jedu iz hranilica za ptice. One imaju nisku toleranciju na kapsaicin i biće im neprijatno kada budu tražili izvore hrane.

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.