"ZBOG OVOG VOĆA CREVA EKSPLODIRAJU ZA 10 DANA": Doktor Perišić otkrio koja HRANA SA SPRSKE PIJACE JE POGUBNA
Vojislav Perišić, Foto: Damir Dervišagić, Emilija Jovanović

OBRATITE PAŽNJU

"ZBOG OVOG VOĆA CREVA EKSPLODIRAJU ZA 10 DANA": Doktor Perišić otkrio koja HRANA SA SPRSKE PIJACE JE POGUBNA

Profesor Vojislav Perišić je opisao situaciju koju je imala njegova rođaka

Objavljeno:

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je o voću i povrću koje je pogubno za naša creva.

Profesor Vojislav Perišić je opisao situaciju koju je imala njegova rođaka, kada je iz Engleske došla u Srbiju na nekoliko nedelja, a u zemlju u kojoj živi vratila se sa ogromnim stomačnim problemima.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen/youtube/PRVA

- Prolivi, nadimanje, veliki problemi! I pita je doktor, a gde ste vi to bili? I kada su čuli da je bila u Srbiji, sve je bilo jasno. U Britaniji, u supermarketu, hrana nije kontaminirana bakterijama, već se radi dekontaminacija i sveže voće i povrće se dodiruju u rukavicama. Ali kod nas nije tako, sve se dodiruje rukama, i svi pipaju sve dok biraju... Ja sam živeo i radio u Britaniji, tamo sam zarađivao koru hleba. I radili smo bakteriološke analize kore jabuke iz popularnog supermarketa. Nema bakterija! A kod nas, Bože me sačuvaj - rekao je on.

- Onda imamo preko voća i povrća sve više bakterija koje ulaze u naš sistem, ulazimo u stanje koje se akumulira. Nećete vi odmah dobiti akutnu dijareju, već kada te bakterije koloniziraju naša creva, e onda creva ekplodiraju, najčešće tek posle desetak dana - objasnio je on, prenosi Informer.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

- Kontaminacija hrane i vode je vrlo velika, mi unosimo malo-pomalo, ali zapravo veliki kvantum bakterija ulazi u sistem. Iz usta dospeva u creva i tamo pravi kolonije, a naše bakterije u organizmu ne mogu da se odupru. Čim pređemo tu kritičnu količinu, ulazimo u probavne smetnje koje mogu da traju dugo, nije to samo par dana - upozorio je doktor.

Naš imunitet neće moći da se izbori, podvukao je on.

- Nema tu imunitet veze, od njega i ne zavisi, zavisi samo od količine bakterija. Mi ne smemo da dozvolimo potencijalnom patogenu da se razmaše u našem sistemu. Moramo da uzimamo probiotik, i to slobodno u velikim količinama, neće vam previše probiotika napraviti problem - rekao je gastroenterolog.

Majke i snajke:

00:52

Danas privodimo kraju drugu polufinalnu nedelju emisije Majke i snajke

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.