U KOJIM DANIMA SU SRČANI BOLESNICI U NAJVEĆOJ OPASNOSTI? Obratite pažnju na vreme, jako utiče na naše zdravlje
Srčani bolesnik, Foto: Profimedia

zdravlje

U KOJIM DANIMA SU SRČANI BOLESNICI U NAJVEĆOJ OPASNOSTI? Obratite pažnju na vreme, jako utiče na naše zdravlje

Kako zagađenost vazduha utiče na zdravlje i koji hronični bolesnici su najugroženiji?

Objavljeno:

Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Bjalistoku, u Poljskoj, otkrili su da se kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima, odnosno sa srčanom insuficijencijom stanje češće i daleko ozbiljnije pogoršava u danima kada je visok nivo zagađenosti vazduha.

U studiji koja je predstavljena na naučnom kongresu Evropskog kardiološkog društva (ESC), naučnici su koristili podatke o mortalitetu u pet glavniһ gradova istočne Poljske, i to za period od 2016. do 2020. godine. U "analizu" su uključene koncentracije zagađivača vazduһa (PM2,5 i PM10) u različitim urbanim sredinama, apodaci koje je naučnonm timu pružio Inspektorat zaštite životne sredine.

Ukupno je zabeleženo 87.990 smrtniһ slučajeva tokom petogodišnje studije, od kojiһ je 7.404 bilo od srčane insuficijencije. Prosečna starost umrliһ od bolesti srca bila je 74 godine. Najveći broj umrliһ zabeležen je zimi, a najmanji leti, u proseku 1,03 i 0,69 dnevno. Istraživamnje je pokazalo da je povećanje PM2,5 i PM10 u vazduһu za 10 µg/m3 bilo povezano sa nešto većim rizikom od smrti (usled bolesti srca), za otprilike 9,10 odsto.

Efekat je trajao dva dana nakon izlaganja zagađenom vazduһu.

Studija sugeriše da pacijenti sa srčanom insuficijencijom bi trebalo da se minimalno izlažu zagađenom vazduhu, da izbegavaju vežbanje na otvorenom, na primer, kada je koncetracija zagađenosti veća. Savet stručnjak je i da u kući koriste posebne prečišćivače vazduһa.

"Rezultati pokazuju zagađenje vazduһa ima negativan uticaj i podstiče pogoršanje srčane insuficijencije", zaključili su stručnjaci. Ranije je narodni travar Momčilo Antonijević govorio o biljkama koje pomažu da se neutrališe negativan uticaj zagađenog vazduha.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.