NAJPROSTIJI RECEPT ZA SARMU, DOMAĆICE ĆE ODLEPITI: Ukus je boli glava, a OVA STVAR je čini posebnom
Sarma, Foto: Bakina kuhinja

PREUKUSNA

NAJPROSTIJI RECEPT ZA SARMU, DOMAĆICE ĆE ODLEPITI: Ukus je boli glava, a OVA STVAR je čini posebnom

Sezona slava je počela, a bez sarme slavlje ne može da prođe

Objavljeno:

Domaća sarma je omiljeno jelo svih generacija, a mladi je sve ređe spremaju. Deluje komplikovano pa najviše vole kada odu kod mame i bake koje spreme sve a njihovo je samo da stave noge pod sto.

Kako se to više ne bi dešavalo, predstavljamo vam recept koji pokazuje korak po korak za spremanje ovog izvrsnog specijaliteta. Od sada je možete i vi napraviti, kad god poželite da je jedete.

Neki praktikuju krupne sarme, dok drugi vole sitnije, a sve je stvar u izboru liske.

Krupne sarme zahtevaju veće liske, a njih se malo može uzbrati s glavice kiselog kupusa; takođe, troši se i više nadeva za sarme. Male sarme su zgodne za rukovanje, ali zahtevaju mnogo više posla. I na prvi zalogaj razlikuju se dva pristupa sarmama: neki za nadev za sarme koriste samo juneće, a neki mešano juneće i svinjsko meso. Ali, to je već stvar ukusa.

Sastojci:

- 1 velika glavica kiselog kupusa

- 600 grama junećeg mlevenog mesa

- 3 šolje belog pirinča

- Glavica belog luka

- 200 grama suvih rebara

- 100 grama dimljene slanine

- Začini: So, vegeta, aleva paprika, biber

- Dodaci po izboru: crni luk, rendana šargarepa, bosiljak, origano

Kupus za sarme

Za sarme je najbolje koristiti futoški kiseli kupus jer je mekan i listovi su elastični. Iz kace se izvadi oveća glavica kiselog kupusa i ostavi da se ocedi. Onda se s nje palljivo skidaju liske za sarmu, a sa svake liske se nožem odstrani onaj zadebljali deo lista koji je vezuje za koren, jer će se sarme docnije lakše uvijati. Ovako pripremljene liske se obavezno operu hladnom vodom. da sarma ne bude prekisela, pa se ostave negde da se ocede.

Nadev za sarme

Šest stotina grama junetine, najbolje od prednjeg čereka, samelje se prvo na krupnu, pa na sitnu šajbnu. Ko voli krupniji nadev od mesa za sarmu, može samleti samo jednom. Neki, sad, na vreloj masti prodinstaju sitno seckanu glavicu crnog luka: pisac ovih redova to ne čini, jer pripada školi koja crni luk i kiseli kupus nikad ne uparuje. DakIe, izdinsta se mleveno meso, taman da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju, što će reći – ne previše, jer će se meso svakako dobro iskuvati.

U meso za sarme se doda pola kesice mlevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika aleve paprike. Proprži se još malo, pa skloni sa plotne. Onda se u izdinstano meso ubace dve kafene šoljice očišćenog i opranog pirinča i nadev za sarme je gotov. Kuvari sa mediterana u nadev za sarme dodaju i dosta bosiljka ili origana, ali to značajno menja ukus, pa ko voli neka izvoli da eksperimentiše sa sarmama. Takođe, neko stavlja i rendanu šargarepu, što sarmama daje slatkast ukus i umanjuje aromu mesa.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.