NA DNU ŠERPE IMATE MRLJE? Evo kako da ih se PRIRODNO REŠITE, trik je zlata vredan
Šerpa, Foto: Printscreen/Facebook/5 Minute Crafts

SJAJNO

NA DNU ŠERPE IMATE MRLJE? Evo kako da ih se PRIRODNO REŠITE, trik je zlata vredan

Događa se da se na dnu posude od nerđajućeg čelika stvore čudne aureole.

Objavljeno:

Ove obojene mrlje koje se pojavljuju na dnu čeličnih posuda nisu simptom prljavštine, već su jednostavno estetska nesavršenost.

Poznate su kao “termalna boja”, a u praksi, kako bi se oduprlo habanju, rđi i koroziji, posuđe od čelika je obogaćeno malom količinom hroma koji, u dodiru sa vazduhom, stvara zaštitnu barijeru na površini šerpe.

Međutim, kada se zagreje na visokim temperaturama (na šporetu), oksidirani sloj na površini može se zgusnuti, a to stvara nijansu duge na čeliku. Ove mrlje nemaju posledica za vaše zdravlje i ne utiču na kvalitet kuvanja jela. Ali, ako želite da ih eliminišete, evo kako da to uradite, piše Novi list.

Kako ukloniti termalne mrlje

Za uklanjanje duginih aureola s čeličnih posuda potrebno je koristiti sredstvo za čišćenje u domaćinstvu koje često preporučujemo: limunsku kiselinu.

Sve što treba da uradimo je da napunimo dno posude toplom vodom, dodati nekoliko kašika limunske kiseline (možete je lako kupiti u prodavnicama s kućnom hemijom) i pustiti da zavri. Kada se limunska kiselina dobro otopi u vodi i smesa se zagreje, uklonite je s vatre i ostavite da se ohladi, pre nego što je nastavite da trljate mekim sunđerom.

Mrlje će nestati bez napora i brzo i moći ćete ponovo koristiti posudu. Ako kod kuće nemate limunsku kiselinu, drugo rešenje može biti da mrlje poprskati polovinom limuna, ostavite da deluje nekoliko minuta i temeljno isperete.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.