Ovi simptomi ukazuju na to da je vreme da PROMENITE POSAO: Važno je da znate zbog ZDRAVLJA
Posao, Foto: Profimedia

VAŽNO

Ovi simptomi ukazuju na to da je vreme da PROMENITE POSAO: Važno je da znate zbog ZDRAVLJA

Posao kojim se bavimo ne može uvek da bude zadovoljstvo. Idealno bi bilo da radimo ono što volimo i da je okruženje na poslu takvo da nas stimuliše da na njemu pružimo što više

Objavljeno:

Vrlo često smo na poslu preopterećeni obavezama, od nas se očekuje da uradimo što više, a posao ne prestaje ni kada se vratimo kući. Ostajemo dostupni preko telefona, raznih aplikacija za razmenu poruka i elektronske pošte. Zbog toga sve češće se suočavamo sa onim što se naziva „burn-out“ odnosno sagorevanje na poslu.

Šta je „burn-out“ sindrom

Suštinski, radi se o individualnom odgovoru na stres na poslu koji se progresivno razvija, može da postane hroničan i dovede do zdravstvenih problem. Ovaj termin je prvi put upotrebio Herbert Fredenberger, američki psihijatar, koji je radeći u klinici za odvikavanje od alkoholizma, primetio da mladi i motivisani volonteri, često doživljavaju postepen gubitak energije, motivacije i posvećenosti, koje je bilo praćeno različitim mentalnim i fizičkim simptomima.

Simptomi „burn-out” sindroma

U sadašnjoj definiciji se kaže da osobe kod kojih je prisutan „burn-out“ imaju izraženu:

1. iscrpljenost što se odnosi na hronični nedostatak energije, umor, fizičku i emocionalnu iscrpljenost i one ne mogu više da ulažu energiju u svoj posao, odnosno njeni emocionalni resursi su potpuno ispražnjeni; 2. cinizam što predstavlja indiferentan i distanciran stav prema poslu, a sam cinizam je neka vrsta odbrane od emocionalne iscrpljenosti; 3. nedostatak profesionalne efikasnost što se odnosi na nezadovoljstvo svojim ličnim uspehom, i što je nekada praćeno i osećajem nekompetentnosti i negativnim odnosom prema poslu. Koliko je „burn-out“ značajan i prisutan govori i činjenica da ga je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila u 11. reviziju Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB-11), ali ne kao bolest, već kao „radni fenomen“.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.