KADA ČUJETE ŠTA SVE SADRŽI OMEKŠIVAČ ZA VEŠ, VIŠE GA NIKAD NEĆETE KORISTITI: Ovu STVAR ne želite da UDIŠETE
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

KADA ČUJETE ŠTA SVE SADRŽI OMEKŠIVAČ ZA VEŠ, VIŠE GA NIKAD NEĆETE KORISTITI: Ovu STVAR ne želite da UDIŠETE

Iako može učiniti da vaša odeća bude prijatnija i da bolje miriše, omekšivač zapravo nije odličan za tkanine. Peškiri oprani ovim materijalom će izgubiti sposobnost da se osuše, ostavljajući vas vlažnim nakon tuširanja. A kada se koristi na opremi za performanse, može ostaviti voštani premaz koji će sprečiti tkaninu koja propušta da pravilno osuši vaš znoj

Objavljeno:

Kada je reč o čišćenju vaše odeće, postoji lista proizvoda za pranje veša koji mogu da sadrže potencijalno štetne sastojke — konvencionalne deterdžente, sredstva za uklanjanje mrlja, čaršave za sušenje, itd. Ali jedan proizvod koji bi trebalo da počnete da preskačete? Prema Radnoj grupi za životnu sredinu (EVG), to je omekšivač.

Ispostavilo se da sveže oprana odeća dobija onu traženu mekoću od sastojaka koji se nazivaju kvaternarna jedinjenja amonijuma (ili kvats), za koja se pokazalo da izazivaju astmu ili izazivaju simptome astme kod određenih ljudi. Oni su takođe povezani sa reproduktivnim problemima u studijama na životinjama, iako je potrebno mnogo više istraživanja.

Kvatovi su napravljeni od lipida koji u suštini oblažu vašu odeću u masnom sloju, čineći je glatkijom i mekšom na dodir.

Omekšivač za veš
foto: Profimedia

A pošto masni premaz ima tendenciju da se lepi za odeću, vaše izlaganje hemikalijama može trajati duže od samo jednog nošenja. „Razmislite o tome, ove hemikalije vas prate 24 sata dnevno… dok nosite odeću, sušite se posle tuširanja i spavate u pidžami ispod čaršava“, objasnila je za Real Marilee Nelson, suosnivač brenda za prirodno čišćenje Branch Basic. Simple.

Iako može učiniti da vaša odeća bude prijatnija i da bolje miriše, omekšivač zapravo nije odličan za tkanine. Peškiri oprani ovim materijalom će izgubiti sposobnost da se osuše, ostavljajući vas vlažnim nakon tuširanja. A kada se koristi na opremi za performanse, može ostaviti voštani premaz koji će sprečiti tkaninu koja propušta da pravilno osuši vaš znoj.

Šta koristiti umesto omekšivača

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

Kada tražite omekšivač, EVG predlaže izbegavanje proizvoda sa distearildimonijum hloridom, varijanti hidroksietil metil amonijum metil sulfata (uuu!), ili nespecifičnim sastojcima kao što su „biorazgradivi agensi za omekšavanje tkanine“ i „katjonski surfaktant“. I izbegavajte one sa veštačkim mirisima, konzervansima i bojama, koji mogu izazvati alergijske reakcije.

S obzirom na to, ako ne želite da žmirite na listu sastojaka (i pokušavate da zapamtite reči poput hidroksietil-nešto-ili-drugo), zašto jednostavno ne preskočite omekšivač u potpunosti?

Čak i brendovi proizvoda za čišćenje koji su visoko rangirani u EVG vodiču za zdravo čišćenje imaju upitne ocene za svoje tečne omekšivače. Sedma generacija i omekšivači gospođe Mejer, na primer, imaju D ocene. Dok drugi proizvodi za pranje veša takođe mogu da sadrže potencijalno štetne hemikalije i mirise koji se prilično ravnomerno slažu sa omekšivačem, velika razlika je u tome što vam, za razliku od deterdženta, nije potreban. (I uštedećete novac ako ga preskočite!)

(Espreso/nutritiouslife.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.