OVU SCENU IZ FILMA "TOMA" NISTE MOGLI DA VIDITE NA RTS-U: Cela Srbija je PLAKALA KAO KIŠA (VIDEO)
Fim Toma, Foto: Printscreen / Youtube / Film Toma

film

OVU SCENU IZ FILMA "TOMA" NISTE MOGLI DA VIDITE NA RTS-U: Cela Srbija je PLAKALA KAO KIŠA (VIDEO)

Tako su nastale i neke od najboljih scena u ovom filmu koje se ipak nisu dogodile u stvarnom životu, a ovo su neke od njih

Objavljeno: 10:05h

Film o životu jednog od najautentičnijih umetnika sa prostora Jugoslavije, Tomi Zdravkoviću, u toku prošle godine rasplakao je mnoge i bio apsolutni bioskopski hit ne samo u Srbiji, već i u regionu. “Toma” je 1. januara imao i svoju televizijsku premijeru na RTS 1, a uskoro se sprema i istoimena serija.

Kako je reč o romansiranoj biografiji, a ne dokumentarlnom filmu ekipa koja je učestvovala u projektu, na čelu sa Draganom Bjelogrlićem i Željkom Joksimovićem imala je autorsku slobodu da neke stvari promeni, doda i izmeni kako bi priča o Tomi bila što bolja.

Tako su nastale i neke od najboljih scena u ovom filmu koje se ipak nisu dogodile u stvarnom životu, a ovo su neke od njih.

Toma i Silvana nikada nisu snimili duet

Iako su bili najbliži saradnici i prijatelji koji su i život i dobar deo karijere provodili zajedno Toma Zdravković i Silvana Armenulić (u filmu ih tumače Milan Marić i Tamara Dragičević) nikada nisu snimili duet. Pesmu “Ponoć” napisao je Željko Joksimović uz pomoć legendarnog Predraga Živkovića Tozovca (koji je i pisao za Silvanu), a želja ekipe je bila da pesma bude “narodnjak iz onog vremena” tj. da zvuči što autentičnije i, pre svega, pokaže bliskost između ova dva lika.

“Za Ljiljanu” nije za doktorevu Ljiljanu

Reč je o jednoj od najemotivnijih scena. Nema onog ko nije plakao dok je gledao prizor tome koji izvodi pesmu “Za Ljiljanu” dok doktor Hadžipopović pleše sa svojom suprugom Ljiljanom koja umire (tumači je Paulina Manov). Ipak, ovo se u stvarnosti nije dogodilo.

Toma Zdravković je inače imao običaj da piše pesme za žene koje su ga inspirisale. Pesma “Za Ljiljanu” je zapravo posvećena, prema priči njene ćerke, glumici Ljiljani Blagojević sa kojom je Toma radio seriju “Doktorka na selu”.

Doktor Hadžipopović (ni)je postojao

Lik strogog doktora Hadžipopovića (igra ga Petar Benčina) koji tokom filma doživljava transformaciju i počinje da razume Tomu i njegovu dušu izmišljen je kako bi priča dobila na težini i emotivnosti.

Ipak, prema rečima Tomine supruge Gordane, ima tu i malo istine. Naime, Tomu je u stvarnosti lečilo pet lekara od kojih je najbliži sa njim bio jedan sa VMA koji je čak nekoliko puta išao sa Tomom i na putovanja.

Toma se ženio četiri puta

Ovo je iz filma jednostavno izbačeno. Prikazano je da se Toma ženio dva puta dok je u stvarnosti sudbonosno “da” izgovorio čak četiri puta. Njegova prva supruga zvala se Olgica, druga Milica, treća je bila Nada Radanović sa Cetinja (prikazana u filmu), dok se skrasio tek uz četvrtu suprugu Gordanu.

Imao je dvoje dece

Slično, u filmu je prikazano da toma ima samo sina iz braka sa Gordanom. U stvarnosti, Toma Zdravković je prvo dobio ćerku Žaklinu sa prvom suprugom Olgicom.

Imao je tri brata i jednu sestru

Tomini roditelji, majka Kosara i otac Dušan (u filmu Mirjana Karanović i Boda Ninković) imali su petoro dece - četiri sina i jednu ćerku. Toma se rodio treći po redu. U filmu je prikazan samo njegov brat Novica koji je takođe bio pevač.

Menadžer Drda nije postojao

Menadžer Drnda (u tumačenju Andrije Kuzmanovića) je fiktivan lik. Ipak, slično kao i sa likom doktora Hadžipopovića, verovatno je zasnovan na Tominom odnosu sa njegovih pet menadžera koliko ih je imao tokom karijere.

Takođe, u samom imenu filmskog menadžera krije se omaž čoveku koji je stvarno postojao. Naime, Dragan Daković Drda bio je bivši fudbaler koji je učio glumačku ekipu “Montevidea” da igraju fudbal. Preminuo je iznenada prošle godine.

A “Što te nema”?

Na samom kraju filma, Toma na koncertu u Sarajevu, u vreme kada se Jugoslavija već uveliko raspada, sa Kemalom Montenom i Davorinom Popovićem izvodi pesmu Jadranke Stojaković “Što te nema”. Reč je o jednoj od najemotivnijih scena filma jer simbolizuje, baš kao što filmski Toma i kaže: “One kojih više nema i onoga čega više neće biti”.

Iako je Toma Zdravkoić zaista bio veliki prijatelj i sa Kemalom i sa Davorinom i jeste jedan od poslednjih koncerata održao u sarajevskoj Zetri, ovo je takođe fiktivna scena. Ideju za pesmu, kao i za Tominu repliku, ispričao je nedavno Dragan Bjelogrlić, dala je njegova ćerka jer je to “najtužnija pesma koja postoji”, piše istorijskizabavnik.rs.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.