SRBI OVO VOĆE TAMANE, A NEMAJU POJMA KOLIKO JE OTROVNO: Doktorka Svetlana Stanišić UPOZORAVA na PROBLEME
Svetlana Stanišić, Foto: Printscreen/youtube/Grand Magazin Tv Grand

obratite pažnju

SRBI OVO VOĆE TAMANE, A NEMAJU POJMA KOLIKO JE OTROVNO: Doktorka Svetlana Stanišić UPOZORAVA na PROBLEME

"Najviše pesticida skuplja se na mestu gde se peteljka kači za plod"

Objavljeno: 18:56h

Voće i povrće koje kupujemo u prodavnicama i na pijacama često je puno pesticida, koji uopšte nisu dobri za naš organizam.

Često se upozorava da na njih posebno treba obratiti pažnju.

Pesticidi su neminovni u našem životu, a čak ni organska hrana nije u potpunosti bez njih, tvrdi prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

"Ne treba zaboraviti da postoje i prirodni otrovi pa nisu samo hemikalije te koje nam prete", kazala je u emisiji Jutro na TV Prva

"Ni organska hrana nije bez pesticida", podseća ona.

"Mnoga istraživanja koja nas danas upozoravaju na pesticide je finansirao lobi organske hrane, a pokazalo se da i u njihovim proizvodima može da se nađe, mada u svega sedam odsto slučajeva. U neorganski uzgojenom voću i povrću ima ih u oko 60 odsto količina."

Svetlana Stanišić
foto: Privatna arhiva

Ipak, prema njenim rečima, doze tih pesticida nisu prevelike kad voće i povrće već stigne do potrošača.

"Veliki proizvođači uglavnom poštuju redosled prskanja i karencu, pa je dovoljno temeljno oprati te namirnice. Takođe, najveći deo pesticida se uništava termičkom obradom."

Dr Stanišić podseća da je veoma malo nezavisnih studija, ali da je otkriveno kako pesticida ima i u duvanu, što je upozoravajuće s obzirom na činjenicu da 50 odsto ljudi između 40 i 50 godina puši.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

"Najviše pesticida skuplja se na mestu gde se peteljka kači za plod", kaže dr Stanišić, pa je upravo ovaj deo voćke i najopasniji. Ipak, ona tvrdi da je opasnost od pesticida u voću i povrću velika koliko i zdravstveni rizik od jedne čaše vina u tri meseca.

Po njenom mišljenju, ne treba biti preterano zabrinut ako se hrana priprema na uobičajen način i nema potrebe trošiti novac na zeolit koji, u poslednje vreme, neke domaćice koriste pri pranju voća.

Majke i snajke:

00:49

Majke i Snajke

(Espreso/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.