CEO ŽIVOT VOĆE PEREMO POGREŠNO: Puno je PESTICIDA i MORA SE PRATI samo na OVAJ NAČIN
Jagode, Foto: RINA

pažnja

CEO ŽIVOT VOĆE PEREMO POGREŠNO: Puno je PESTICIDA i MORA SE PRATI samo na OVAJ NAČIN

Koji je najbolji način za uklanjanje pesticida?

Objavljeno: 17:52h

Pranje voća i povrća pre jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje. I dok ih jedni samo ovlaž properu vodom, drugi se otlučuju za temeljno pranje – uz pomoć sode bikarbone.

Postavlje se pitanje da li je to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice. Mogli smo na Internetu da vidimo trik sa jagodama i sodom bikarbonom. Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva Tv objasnio je da li je sve ovo potrebno kako bismo se zaštitili.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

„To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona menja pH, verovatno će promeniti malo boju i ukus“, objašnjava Dr Blagojević. Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan:

„Ne. Soda bikarbona samo utiče na promenu pH, niti utiče preterano na rastvorljivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte proveravao“, objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Sudopera, Posuda, Voće, Povrće
foto: Profimedia / Prasit Rodphan / Alamy / Alamy /

Kako istiće doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncetracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, paradajz… Dodaje da sve što izgleda za oko lepo, spanać ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je reč o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke.

„Ako se dobro operu, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice“, savetovao je za kraj.

Majke i snajke:

00:53

Majke i Snajke

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.