AKO ŽELITE DA VAM AVOKADO USPE KOD KUĆE, POSADITE GA OVAKO: Svi će vam ZAVIDETI kada vide KOLIKI JE PLOD
Avokado, Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

VAŠA BAŠTA

AKO ŽELITE DA VAM AVOKADO USPE KOD KUĆE, POSADITE GA OVAKO: Svi će vam ZAVIDETI kada vide KOLIKI JE PLOD

Ako, pak, peteljka ne može da se skine, još uvek nije zreo i ne treba ga kupovati

Objavljeno: 13:32h

Avokado, neobična tropska biljka koja je sve popularnija i kod nas, može nam obogatiti život samom svojom pojavom. Pritom ne mislimo samo na plod, već i na drvo avokada, koje, ispostavilo se, može vrlo lako da se gaji i u kućnim uslovima. Više o samoj biljci pročitajte u kategoriji Edukacija.

Postoje razni trikovi za uzgoj avokada, a mi vam u ovom tekstu pružamo kompletan “korak po korak” vodič koji će vam omogućiti da od najobičnije koštice avokada kupljenog u prodavnici dobijete prelepo drvo, koje vas možda može iznenaditi čak i plodom.

Avokado
foto: Printscreen/youtube/LuxideLuxi

Korak 1

Kada kupujete avokado, pazite da plod bude zreo, ali ne i premekan. Voćka treba da bude tamno zelene (ili crne) boje, bez natrulih delova. Trik da procenite dobar avokado leži u sledećem: on mora da bude mekan na dodir, ali da vam prsti ne utonu u njega. Ukoliko ima peteljku, otkinite je. Ako je ispod nje zeleni deo, avokado je ok. Ako je braonkast, prezreo je. Ako, pak, peteljka ne može da se skine, još uvek nije zreo i ne treba ga kupovati.

Korak 2

Kod kuće, presecite plod avokada na pola, pazeći da ne oštetite košticu. Jednu polovinu ponovo presecite na pola, da biste dobili četvrtinu, jer ćete na taj način najlakše izvaditi neoštećenu košticu. Pošto koštica ima svoju tanku koru, bilo bi bolje da je oljuštite. Primetićete da je ona ispod tamne kore svetlo braon boje (ovaj korak nije neophodan, ali će u sledećim fazama obezbediti čistiju vodu u kojoj ćete držati avokado).

Avokado
foto: AP

Korak 3

Pripremite 3 do 4 čačkalice i providnu posudu sa čistom vodom (teglu, plastičnu čašu ili nešto slično). U oljuštenu košticu ubodite čačkalice sa 3 ili 4 strane, pazeći da ne bodete baš u mesto tzv. procepa (vertikalne brazde koja se proteže duž koštice). Tako izbodenu košticu, debljim (ravnijim) krajem nadole, ubacite u posudu sa vodom, a čačkalice će obezbediti da koštica ne upadne skroz u nju (to im je i jedina svrha). Koštica treba da bude stalno u vodi, ali samo malo, negde oko jedne trećine svoje mase.

Korak 4

Stavite posudu sa košticom na svetlo i toplo mesto (po mogućstvu pored prozora) i čekajte. Na svaka tri dana zamenite vodu. U ovoj fazi, dok je koštica u vodi, ukoliko je niste oljuštili, može se desiti da ljuska počne da otpada prljajući vodu što je pogodno tlo za razvoj bakterija, a to naravno ne bismo voleli.

Korak 5

Za oko dve nedelje, pojaviće se mali koren. Nemojte odustati ako ovaj proces traje duže. Ponekad ume da potraje čak do 8 nedelja. Kada koren poraste do nekih 15-tak cm, biljka je spremna za presađivanje.

avokado
foto: Printscreen/Twitter/@SapphosLeap

Korak 6

Presađivanje bi trebalo obaviti u saksiji koja će moći da primi dugačak koren, tako da ne treba biti manja od 10cm u prečniku. Na njeno dno postavite kamenčiće radi drenaže, a potom sipajte humus. Gornja polovina koštice bi trebalo da bude van zemlje. Pošto avokado voli svetlo i toplotu, najbolje je da saksiju stavite pored prozora.

To je to, dobili ste svoj avokado.

Ekstra savet: Kada se koštica potpuno osuši, avokado možete presaditi u veću saksiju. Samo vodite računa da on jako brzo raste, ponekad čak do plafona. U redu ga je povremeno skraćivati, i to listove sa vrha, što će mu ujedno obezbediti žbunastiji i bogatiji izgled.

40 DANA SE BORILA SA KORONOM, PA OTKRILA! Ovo voće je SPAS za ceo organizam (KURIR TELEVIZIJA):

01:50

40 DANA SE BORILA SA KORONOM, PA OTKRILA! Ovo voće je SPAS za ceo organizam (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Rupa na saksiji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.