KADA ČUJETE KOJA STVAR RASTE KADA NAMAŽETE RUZMARIN, RADIĆETE TO NON-STOP: Stručnjaci potvrdili da je čini VELIKOM
Ruzmarin, Foto: laurent rozier / Panthermedia / Profimedia

PROVERENO DOBRO

KADA ČUJETE KOJA STVAR RASTE KADA NAMAŽETE RUZMARIN, RADIĆETE TO NON-STOP: Stručnjaci potvrdili da je čini VELIKOM

Rezultati su pokazali da je eterično ulje ruzmarina jednako efikasno kao i minoksidil

Objavljeno:

Ideja da ulje ruzmarina podstiče rast kose može proizaći iz osnovnih zdravstvenih prednosti ruzmarina. Kaže se da biljka u obliku etarskog ulja: imaju antiinflamatorna svojstva, promovišu obnovu nerava, poboljšava cirkulaciju.

Poput esencijalnog ulja peperminta (koji se takođe koristi za podsticanje rasta kose), eterično ulje ruzmarina jača cirkulaciju. Kao rezultat toga, može sprečiti da folikuli dlake ostanu bez snabdevanja krvlju, odumru i dovedu do gubitka kose.

Osim što stimuliše rast kose, esencijalno ulje ruzmarina se koristi za sprečavanje preranog sedenja i peruti. Takođe može pomoći suvom temenu.

Kosa
foto: Profimedia

Prema nekim naučnim dokazima, ruzmarin može biti od koristi nervnom tkivu. Karnozna kiselina, aktivni sastojak biljke, izlečila je oštećenje tkiva i nerava u jednoj studiji. Ova sposobnost zarastanja nervnih završetaka takođe može da podmladi nerve na koži glave, što zauzvrat može da povrati rast kose. Novija istraživanja pokazuju da ruzmarin direktno pomaže u zaštiti od gubitka kose. Jedno ispitivanje iz 2015. Pouzdani izvor je suprotstavilo esencijalno ulje minoksidilu, komercijalno poznatom kao Rogaine. Oba su korišćena na ljudima sa androgenom alopecijom (ćelavost kod muškaraca ili žena).

Rezultati su pokazali da je eterično ulje ruzmarina jednako efikasno kao i minoksidil. Tokom procesa, pomogao je neželjeni efekat svraba kože glave uspešnije od minoksidila. Druga studija Pouzdani izvor ekstrakta lista ruzmarina (različitog od eteričnog ulja) pokazala je da stimuliše rast kose. Ovo se dogodilo kada je gubitak kose izazvan testosteronom (kao kod ćelavosti).

Međutim, ova studija je sprovedena na miševima. Dva odvojena klinička pregleda - jedan iz 2010. godine i jedan iz 2011. godine - takođe potvrđuju potencijal za rast kose ruzmarina. Prvi navodi studiju o uspešnom ponovnom rastu kose kod ljudi sa alopecijom koji su koristili eterična ulja. Jedno od ovih eteričnih ulja bio je ruzmarin. U poslednjem pregledu, esencijalno ulje ruzmarina je opisano kao sredstvo protiv gubitka kose. To je bilo zbog njegovih efekata na poboljšanje cirkulacije.

Ruzmarin
foto: Profimedia

Kako da koristim ulje ruzmarina za gubitak kose?

Evo nekoliko načina da pokušate da koristite eterično ulje ruzmarina kao sredstvo za obnavljanje kose i zgušnjivač. Probajte bilo koji od ovih tretmana jedan do dva puta nedeljno da biste započeli. Koristite ih češće kada želite ili vam je udobno da ih koristite.

1. Umasirajte ga direktno u kožu glave

Nakon što pomešate oko 5 kapi esencijalnog ulja ruzmarina sa kašičicom osnovnog ulja (kao što je ulje jojobe ili kokosovo ulje), ravnomerno umasirajte u kožu glave posle kupanja ili tuširanja. Ispiranje ulja nakon toga je opciono - iako ako isperete, ostavite ulje na vlasištu najmanje 5 do 10 minuta pre toga.

Kosa
foto: Profimedia

2. Umešajte ga u svoj šampon

Ovo se takođe može odnositi na regeneratore, losione ili kreme. Igrajte na sigurno i ne dodajte previše. Držite se oko pet kapi po unci proizvoda. Nakon toga, koristite proizvod kao i obično. Takođe možete dodati 2 do 3 kapi direktno u bilo koji proizvod za kosu kada ga nanesete na dlan pre upotrebe.

3. Dodajte ga u svoj domaći šampon

Na mreži postoji mnogo recepata za bazu šampona. Takođe možete dodati esencijalna ulja za vaše željene koristi za zdravlje i lepotu. Oni mogu uključivati mešavinu sode bikarbone, kokosovog ulja, eteričnog ulja i eventualno drugih ulja.

DANILOVA KOSA: Strogo čuvana priroda u blizini Krupnja:

02:40

DANILOVA KOSA: Strogo čuvana priroda u blizini Krupnja

(Espreso/ Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.