EVO ZAŠTO JE DOBRO DA SVAKI DAN JEDETE TREŠNJE: Toliko utiču na ZDRAVLJE da ćete se OD SAD "DAVITI U NJIMA"
Trešnje, Foto: Emilija Jovanović

OBRATITE PAŽNJU

EVO ZAŠTO JE DOBRO DA SVAKI DAN JEDETE TREŠNJE: Toliko utiču na ZDRAVLJE da ćete se OD SAD "DAVITI U NJIMA"

Trešnje će biti sveže ako ih čuvate u frižideru, idealno u plitkoj plastičnoj posudi, tako da one sa vrha ne vrše pritisak na one na dnu. Operite ih hladnom vodom, neposredno pre jela

Objavljeno:

Trešnje su tako male, a veoma moćne kada je reč o zdravlju.

Dobar izvor vlakana i vitamina C

Jedna šolja svežih trešanja sadrži 95 kalorija, 1,6 grama proteina, 0,3 grama masti, 24 grama ugljenih hidrata, 3,2 grama vlakana. Ista količina ovog koštičavog voća sadrži 19,2 grama šećera, 20 miligrama kalcijuma, 0,5 miligrama gvožđa, 17 miligrama magnezijuma, 333 miligrama kalijuma i 10,5 miligrama vitamina C, zbog čega se smatra dobrim izvorom i vlakana i vitamina C.

Kako mogu pomoći da smršate

Nejasno je da li konzumiranje trešanja direktno dovodi do gubitka kilograma, ali mogu da budu deo ishrane za mršavljenje. Trešnje su dobar izvor vlakana, a dijeta bogata vlaknima povezana je sa gubitkom kilograma, prema studiji u Journal of Nutrition iz oktobra 2019. Vlakna imaju efekat da zasite, što pomaže da duže ne osećate glad i smanjuje nagon za prejedanjem. Dodatne karakteristike čine svežu trešnju prihvatljivom za mršavljenje. Ima prilično malo kalorija i šećera, a niske glikemijske vrednosti pomažu u regulaciji šećera u krvi.

Kako čuvati trešnje

pijaca, Voće, trešnje
foto: Emilija Jovanović

Trešnje će biti sveže ako ih čuvate u frižideru, idealno u plitkoj plastičnoj posudi, tako da one sa vrha ne vrše pritisak na one na dnu. Operite ih hladnom vodom, neposredno pre jela.

Kako da ih konzumirate

Nutricionisti preporučuju kombinovanje trešanja sa orašastim plodovima za istovremeni unos vlakana, proteina i masti, koje daju osećaj sitosti. Šta više, vitamin C će pomoći telu da bolje apsorbuje gvožđe iz, recimo, oraha. Ako im nije sezona, uvek možete da uživate u smrznutom voću. Sipajte potrebnu količinu u malu posudu i pojedite ih kao zamrznute. Takođe, takve možete i da ih upotrebite za dodatak sladoledima, slatkim palačinkama i drugim poslasticama. Za doručak, možete da ih dodate ovsenoj kaši, a od njih možete da spremite i voćni jogurt.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.