ITALIJANSKO JELO NA SRPSKI NAČIN: Napravite DOMAĆE njoke u sosu od PARADAJZA i ukućani će poludeti (RECEPT)
Njoke, Foto: Printscreen/instagram/vanjamilva

PREUKUSNO

ITALIJANSKO JELO NA SRPSKI NAČIN: Napravite DOMAĆE njoke u sosu od PARADAJZA i ukućani će poludeti (RECEPT)

Napravite domaće njoke i ispecite ih u paradajz sosu i pospite sirom.

Objavljeno:

Italijanski specijalitet čuveni su u celom svetu, a pored pice, lazanje i makarona, najčešće se naručuju njoke.

One se prave od krompirovog testa, a mogu da se služe sa umacima po želji, ali i kao prilog. Njoke su odlična zamena krompiru ili makaronama kada spremate gulaš, ali su fantastične i kao zaseban obrok.

Danas vam predlažemo da napravite domaće njoke u paradajz sosu koje će svakoga oduševiti.

Za njoke:

1 kg krompira

280 g brašna

1 kašika soli

malo muskatnog oraščića

2 žumanceta

maslinovo ulje

Za sos:

4 kašike maslinovog ulja

3-4 čena belog luka

570 ml paradajz sosa

1 šaka bosiljka

200 g mocarela sira

55 g parmezana

Priprema: Krompir sa korom stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Zatim ga procedite i ostavite da se ohladi nekih 20 minuta. Skinite koru, pa dobro ispasirajte. Dodajte prosejano brašno, so, muskatni oraščić i umućena žumanca. Sjedinite sastojke i umesite glatko testo. Na pobrašnjenoj površini rolajte testo, pa isecite na 4-5 delova. Uzimite jedan deo testa, pa tanko urolajte (kao oblik tanke zmije), pa isecite na parčiće. Možete da pritisnete njoke viljuškom. Kuvajte ih u ključaloj vodi, a kada isplivaju na površinu, ostavite još minut, dva.

Izvadite ih i ostavite da se osuše, pa prelijte sa par kapi ulja. U tiganj sipajte maslinovo ulje i cele čenove belog luka, a kada dobije zlatnu boju, bacite ga. Sipajte paradajz sos, posolite, pobiberite i pospite seckanim bosiljkom. Kad krene da ključa smanjite vatru i nastavite da kuvate još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Dodajte njoke u šerpu sa paradajz sosom i lagano promešajte. Nakon toga sipajte sos i njoke (pola količine) u tepsiju, pa pospite seckanom mocarelom i pospite parmezanom. Preko sipajte preostale njoke i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade 15 minuta.

(Espreso/Stvar Ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.