LEKARI SU UTVRDILI DA POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SE BUDITE SA GLAVOBOLJOM: Ako se ovo često dešava morate NA PREGLED
Gllavobolja, Foto: Profimedia

ovo je razlog migrene!

LEKARI SU UTVRDILI DA POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SE BUDITE SA GLAVOBOLJOM: Ako se ovo često dešava morate NA PREGLED

Ako osećate česte jutarnje glavobolje ovo je razlog:

Objavljeno:

Niste jedini koji se bude sa osećajem da im glava "puca" ujutru. Studija iz 2022. pokazala je da će jedna od šest osoba u svetu doživeti neki oblik glavobolje.

Jutarnje glavobolje su česte i mogu se pojaviti iz različitih razloga, od kojih mnogi nisu ozbiljni. NHS kaže da neki od najčešćih krivaca uključuju prehladu ili gripu - ili čak stres.

Sveukupno postoji više od 100 različitih kliničkih kategorija glavobolja, u rasponu od malih trzaja koji traju nekoliko sati do teških pa čak i po život opasnih.

Različite glavobolje izazvane su različitim uzrocima, od kojih se neki ne mogu rešiti pouzdanim paracetamolom.

Glavobolja se može pojaviti ako smo dehidrirani, što ponekad može biti rezultat konzumiranja previše pića ili čak predugog izlaganja suncu.

Često nema razloga za brigu i samo je rezultat dehidratacije nakon dobre večeri. Ali uporna bol ujutru može biti potencijalni pokazatelj temeljnog problema.

Najbolje je znati što bi to moglo da znači i videti da li bi trebalo o tome da razgovarate sa stručnjakom.

Zašto se javljaju glavobolje?

Mnogo je razloga zašto se glavobolje javljaju - neki su očigledniji od drugih. Ovde ćemo pogledati različite uzroke.

Glavobolja
foto: Profimedia

Rad u smenama

Istraživanja su otkrila da jutarnje glavobolje takođe mogu biti izazvane poremećajima ritma spavanja koje se najčešće događaju kada neko menja jutranje i noćne smene u toku nedelju.

Zbog neusklađenosti između vašeg prirodnog telesnog sata i vremena kada zapravo spavate, možete imati nedovoljno sna što može izazvati glavobolju kada se probudite.

To, kao i alergeni u spavaćoj sobi ili spavanje u izrazito hladnoj prostoriji, mogu pogoršati kvalitet sna.

Poremećaji spavanja

Poremećaji spavanja mogu dovesti do glavobolje jer isti deo mozga koji kontroliše san i raspoloženje, kontroliše i bol s kojom se budite.

Nesanica je jedan od glavnih razloga za jutarnju migrenu. Stanje vas može sprečiti da se dovoljno odmorite jer vas drži budnima dok pokušavate da zaspite, budi vas nakon što zaspite i izaziva nemiran san.

Drugi problemi sa spavanjem, uključujući narkolepsiju, hodanje u snu, spavanje s pogrešnim jastukom i nagle promene u rasporedu spavanja - poput prekomernog spavanja ili gubitka sna - mogu da pogoršaju glavobolje.

Jutarnje glavobolje takođe su ključni znak upozorenja stanja apneje za vreme spavanja, koje mnogi ljudi ne znaju da imaju. Stanje uzrokuje sužavanje disajnih puteva tokom noći, privremeno zaustavljanje disanja. To uzrokuje glavobolje i umor sledeći dan, kao i hrkanje tokom noći.

Kako se rešiti glavobolje?

Ako se glavobolje svakodnevno javljaju prvo se javite vašem izabranom lekaru zbog terapije. Dati primeri su samo pomoć da se glavobolja potencijalno ublaži.

Hladne obloge

Hladne obolge na čelu mogu da pomognu u slučaju migrena. Kockice leda umotane u peškir, vrećica smrznutog graška ili čak hladan tuš mogu ublažiti bol. Držite obloge na glavi 15 minuta pa napravite pauzu od 15 minuta.

Jastučić za grejanje

Za tenzijske glavobolje stavite jastučić za grejanje na vrat ili zadnji deo glave. Ako imate sinusnu glavobolju, prislonite toplu krpu na mesto koje vas boli. Topao tuš bi takođe mogao da pomogne.

Prigušite svetla

Jako svetlo kod osoba sklonih migrenama dodatno pogoršavaju situaciju. Ako ste im skloni, pokrijte svoje prozore zavesama za zamračivanje tokom dana i pokušajte da nosite naočare za sunce na otvorenom.

Unesite malo kofeina

Male količine kofeina često mogu da ublaže glavobolju i čak mogu da pojačaju učinak lekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Međutim, previše kofeina može prekinuti san i izazvati različite vrste glavobolja. Umerenost je ključna.

Ograničite alkohol

Alkohol može biti jedan od uzroka jakih glavobolja i migrena kod otprilike jedne trećine onih koji imaju česte glavobolje.

00:40

SUD JE UTVRDIO DA JE SMRT IZVRŠENA NASILNIM PUTEM! Advokat za Kurir TV povodom smrti pacijenta: Lekar se branio NA OVAJ NAČIN!

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.