RECEPT ZA NIKAD UKUSNIJU I VAZDUŠASTIJU GIBANICU: Dodajte OVAJ SASTOJAK i biće MEKANA kao OBLAK
Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/Gemrielia

Kao duša

RECEPT ZA NIKAD UKUSNIJU I VAZDUŠASTIJU GIBANICU: Dodajte OVAJ SASTOJAK i biće MEKANA kao OBLAK

To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu

Objavljeno:

Svi volimo gibanicu, pogotovo kada je vazdušasta i mekana unutra a spolja fino hrskava. Svaki zalogaj nam je kao da smo na sedmom nebu.

Uz par fora i fazona vaša gibanica može biti upravo takva. Mekana i vazdušasta kao oblak.

Gibanica
foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 3 jajeta
  • 200 g punomasnog starog belog sira
  • 0,25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
  • 1 prašak za pecivo
  • malčice ulja (može i ne mora)
  • ne treba soliti ako je sir dovoljno slan
Gibanica
foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Priprema:

  1. U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom.
  2. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.
  3. Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak).
  4. Sve dobro promešati.
  5. Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu.
  6. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije – treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.
  7. Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh.
  8. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu “uhvatile” za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.
  9. To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu
  10. Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta – gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše.
  11. Kakvog god da vam je oblika gibanica, kada je gotova, postavite 4 šolje i stavite gibanicu na njih naopačke da se hladi nekih 20-ak minuta, da bi ostala vazdušasta pod silom zemljine teže.

RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha:

01:00

RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha

(Espreso/ Receptoor.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.