STAVITE OVO U ZEMLJU SA VAŠIM CVEĆEM I BUJAĆE KAO LUDO: Besplatno ĐUBRIVO koje BILJKE OBOŽAVAJU
Cveća, Foto: Printscreen YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

spas za biljke!

STAVITE OVO U ZEMLJU SA VAŠIM CVEĆEM I BUJAĆE KAO LUDO: Besplatno ĐUBRIVO koje BILJKE OBOŽAVAJU

Prirodno đubrivo je ključno za rast biljaka i njihovu negu!

Objavljeno:

Prirodna prihrana biljkama je jako bitna, zamenite veštačko đubrivo prirodnim,a evo i kako!

Šta je tako dobro kod kore od banane?

Kore od banane sadrže:

– kalcijum, koji podstiče rast korena, pomaže u dodavanju kiseonika vašem tlu– magnezijum, koji pomaže u fotosintezi – sumpor, koji pomaže biljkama da razviju jake korene i odbiju štetočine – fosfor, koji poboljšava plodonošenje i cvetanje i pomaže pri oprašivanju i klijanju semena i održivosti – kalijum, koji poboljšava opštu snagu biljke, uključujući izgradnju otpornosti na štetočine i bolesti i pomaže u razvoju plodova.

U suštini, kore od banane su pune hranljivih materija koje će vaše sobne biljke i bašta voleti.

Načini korišćenja kore od banane u vašoj bašti

Ne bacajte kore od banane u kantu za otpatke. Isprobajte ove ideje:

1. Domaće tečno đubrivo i netoksični repelent štetočina

Počnite tako što ćete isecati kore od banane na male komade i staviti ih u kantu ili kontejner i prekriti ih vodom. Ostavite ih dva do tri dana. Povremeno mešajte.

Procedite i koristite tečnost za zalivanje biljaka. Takođe možete dodati tečnost u bocu sa raspršivačem i poprskati je po listovima i granama vaših biljaka da biste sprečili pojavu lisnih uši.

Uzmite ovu mešavinu korak dalje dodavanjem zdrobljene ljuske jajeta i kašike Epsom soli.

Učinite ovaj recept bez otpada tako što ćete svoje napete kore dodati u svoju farmu crva, bokaši ili kantu za kompost, ili ih jednostavno zakopati u tlo svoje bašte ili saksijskih biljaka.

Banana
foto: Profimedia

2. Domaće đubrivo sa sporim oslobađanjem

Isecite kore od banane na komade i stavite ih na poslužavnik da se osuše na suncu ili na niskoj temperaturi u rerni (sa blago otvorenim vratima).

Možete ih koristiti kao čips od osušene kože od banane, ili ih samleti ili izmrviti u prah. Zakopajte svoj prah ili čips u saksijskim biljkama ili baštenskom zemljom, ili pomešajte u mešavinu za saksije da biste poboljšali hranljivu vrednost svog zemljišta.

Epifiti kao što su staghorn paprati, orhideje, bromelije i paprati iz ptičjih gnezda posebno će voleti ovo đubrivo sa sporim oslobađanjem koje se dodaje svakih nekoliko meseci.

3. Koristite ih kao malč

Malč pomaže u poboljšanju kvaliteta vašeg zemljišta i zdravlja vaše bašte suzbijanjem korova, obezbeđujući dom za insekte i mikroorganizme pogodne za biljke, kao i pomaže u zadržavanju vlage do 70% više od ne-malčirane zemlje.

Kore od banane mogu se postaviti direktno na biljno tlo u saksiji ili oko osnove vaše bašte kao malč. Kako se razgrađuju, oslobađaće hranljive materije u tlo za hranjenje biljaka.

Ako koristite kore od banane u svojoj bašti, stavite jedan sloj ravno na vrh zemlje, pazeći da ne dodiruju stabljiku biljke. Pokrijte kore standardnim malčem, kao što je malč od šećerne trske, da sprečite privlačenje voćnih mušica.

00:50

URADIO SAM IQ TEST CET GPD-u! Stručnjak dobio DVA RAZLIČITA REZULTATA na jedno te istim pitanjima: Kako će svet da izgleda 2050.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.