ZALIJTE BILJKU NAOPAČKE: Jedino na taj način će koren biti JAČI - ovaj trik TERA I KOMARCE
Zalivanje, Foto: Printscreen/Youtube/LekoviteBiljke

Zdrava bašta

ZALIJTE BILJKU NAOPAČKE: Jedino na taj način će koren biti JAČI - ovaj trik TERA I KOMARCE

Biljke u ovom slučaju apsorbiraju tačnu količinu vode koja im je potrebna pa se pritom ne natapa tlo

Objavljeno:

Vaše biljke nikada neće biti jače nego ako ovo primenite već prilikom sledećeg zalivanja. Tiktoker Bred Kaning otkrio je da biljke treba da zalivamo odozdo, jer ona tako uzima količinu vode koja joj je potrebna.

Ljubitelj biljaka i grafički dizajner iz Australije, u svom snimku na Tiktoku podelio je kako "zaliva" biljku u saksiji. On je prvo sipao vodu u veću posudu i saksiju spustio direktno u istu. Nije sipao vodu u zemlju.

Kućne biljke, Sobne biljke, Biljke, Cveće, Kuća, Sađenje
foto: Profimedia

Ova jednostavna metoda naziva se 'začovanje sa dna' i smatra se za ravnomerno zalivanje, a i čini koren jačim jer raste prema vodi.

Biljke u ovom slučaju apsorbiraju tačnu količinu vode koja im je potrebna pa se pritom ne natapa tlo, a mnogi tvrde da ova metoda pomaže i u sprečavanju komarca te u prekomernom zalivanju.

- Zalivanje s dna. Jeste li ikada čuli za to? To je kada uzmete biljke, potopite ih u vodu i tako ih 'zalijete' - rekao je Brad u videu.

Biljka
foto: Printscreen/Tiktok/Brad

- Prilično je jednostavno, samo uzmite činiju s vodom i stavite biljku u nju. No pripazite da činija nije puna vode. Dakle, postoji nekoliko različitih razloga zašto biste to trebali da uradite. Naime, neke biljke zapravo ne vole vodu na lišću, a kod zalivanja biljaka s dna biljke uzimaju samo ono što im je potrebno te se sva voda upija i ulazi u male kutke i korenje - objasnio je.

Predložio je da ostavite biljku u posudi s vodom oko 10 minuta.

- Da ste dobro zalili biljku znaćete po tome što će zemlja nakon nekog vremena postati vlažna, pa ponekad ovo zalivanje može potrajati i malo duže, ali počnite s 10 minuta. Ako predugo držite biljku u vodi, korenje će da istruli, pa je držite u vodi dok ne osetite vlažnost na vrhu zemlje - rekao je.

DUNAV ODLIČNOG KVALITETA:

02:06

DUNAV ODLIČNOG KVALITETA

(Espreso/ Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.