STAVITE BANANU U SAKSIJU SA CVEĆEM I VIDITE ŠTA ĆE SEDESITI: Žalićete što OVU CAKU niste znali RANIJE
Kora od banane, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

STAVITE BANANU U SAKSIJU SA CVEĆEM I VIDITE ŠTA ĆE SEDESITI: Žalićete što OVU CAKU niste znali RANIJE

Ukoliko imate prelepu baštu i biljke kojima je potrebna dodatna nega, predlažemo da koru tropskog voća sledeći put sačuvate i počastite svoj vrt

Objavljeno:

Šokantna činjenica je da oko 99 odsto kora od banane završi u kanti za smeće. I mi smo se frapirali kada smo saznali ovaj podatak.

Naravno, šalu na stranu, sve na svetu može da se iskoristi za nešto bolje od smeća, pa tako i kora od banane koja je zapravo puna korisnih komponenti neophodinh za rast biljaka.

Ukoliko imate prelepu baštu i biljke kojima je potrebna dodatna nega, predlažemo da koru tropskog voća sledeći put sačuvate i počastite svoj vrt.

Banana
foto: Printscreen/youtube/Kaleb Lechowski

Poznato je da je banana izvor kalcijuma, fosfora, kalijuma i magnezijuma i da višestruko deluje na naš organizam, ali evo kako ti minerali deluju na zemljište i biljke.

  • Kalijum: pomaže da biljka bude jaka i da stvori otpornost na štetočine, a posebno je važna za rast paprati.
  • Fosfor: snažno utiče na rast voća ili cveća.
  • Kalcijum: najvažniji mineral u zemlji jer omogućava da zemlja dobije kiseonik.
Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Kako bi vaše biljke i bašta dobili ove neophodne minerale, predlažemo da napravite đubrivo od kore banane.

Oljuštenu koru ostavite da se osuši (ne brinite što će pocrneti), pa sameljite u blenderu i rastvorite u vodi. Dobićete smesu koja podseća na šejk, a koje će vaše biljke obožavati.

Jednostavniji način pravljenja đubriva od kore banana je da iseckate koru i zakopate je u zemlju oko biljaka ili pospete po površini gde želite da zasadite u budućnosti. Možete je i osušiti i sakupiti veće količine pa ih pomešati s malčem i iskoristiti u "lazanja" baštovanstvu.

Jasmina Andrić iza Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost o aferi BANANA u CG: Organizovani kriminal ne postoji bez odgovornih sa državne strane:

01:15

Jasmina Andrić iza Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost o aferi BANANA u CG: Organizovani kriminal ne postoji bez odgovornih sa državne strane

(Espreso/Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.