U PROLEĆE SRBI NAVALE NA OVAJ ZELENIŠ, A NE ZNAJU KOLIKO JE ZDRAVO: Evo šta sve sadrži JEDAN LIST
Zelje, Foto: Printscreen YouTube/Jestive i lekovite biljke - Divlje zelje

zdravlje

U PROLEĆE SRBI NAVALE NA OVAJ ZELENIŠ, A NE ZNAJU KOLIKO JE ZDRAVO: Evo šta sve sadrži JEDAN LIST

Bogato je vitaminima C, K, A i vitaminima B grupe, a od minerala sadrži magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum

Objavljeno: 14:55h

Zelje je jestiva samonikla biljka koja je vrlo pristupačna na našem podneblju, a osim što je vrlo ukusna, sadrži i ozbiljne hranljive vrednosti koje pozitivno utiču na zdravlje organizma.

Sveže zelje bogato je vitaminima C, K, A i vitaminima B grupe, a od minerala sadrži magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum. Sadrži i folne kiseline i vredne belančevine, a 100 g ima samo 4g ugljenih hidrata, 83g vode i 26 kalorija, pa je zelje idealna namirnica za sve koji žele da smršaju i sačuvaju vitku liniju.

Zelje
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

1. Jača imunitet

Zelje je odličan izvor vitamina C koji je presudan za dobro funkcionisanje odbrambenog sistema. Oko 100 g lišća zelja sadrži oko 80% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Žena, Zelje
foto: Printscreen/TikTok

Ova biljka ima snažne antibakterijske i protivupalne osobine. Ako želite da dobijete iz zelja pravu dozu vitamina C, onda ga nemojte dugo kuvati, već koristite sveže listove zelja za salatu.

2. Dobro deluje na vid i kožu

Stabljike i liske zelja sadrže velike količine vitamina C koji ima antibakterijska svojstva, ali i vitamina A koji je neophodan za zdravlje očiju i lep ten. Vitamin A je od suštinskog značaja za održavanje kože, kose i sluzokože zdravom. Često se u kozmetičkim proizvodima za negu kože i kose u sastavu pojavljuju ova dva vitamina, a sada ih možete unositi i na prirodan način ako ishranu uvrstite lekovito zelje. Takođe, vitamin A podržava zdravlje očiju. Oko 100 g sirovog lišća zelja sadrži dovoljnju količinu vitamina A za zadovoljenje dnevnih potreba organizma.

Majke i snajke:

00:53

Majke snajke

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.