NIJEDNO SLAVLJE U STAROJ JUGI NIJE MOGLO DA PROĐE BEZ OVE TORTE: Skroz je ZABORAVLJENA, a sada SVI TRAŽE RECEPT
Vasina torta, Foto: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja

recept

NIJEDNO SLAVLJE U STAROJ JUGI NIJE MOGLO DA PROĐE BEZ OVE TORTE: Skroz je ZABORAVLJENA, a sada SVI TRAŽE RECEPT

Vasina torta je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a lako je napravite i kod kuće

Objavljeno:

Veruje se da recept za Vasinu tortu potiče iz 1908. godine i da ga je u Paraćinu napravila tašta Vase Čokrljana, koji je učinio sve što je u njegovoj moći da spase život svoje žene i njihovog nerođenog deteta.

Ovo je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a pravi se tako što se kora nafiluje kremastim filom sa orasima, a onda i karamelizovanim šneom od belanaca. Priprema nije nimalo komplikovana, a ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja.

Vasina torta
foto: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika mlevenih oraha

2 kašika brašna

Za fil:

300 g mlevenih oraha

50 ml vrelog mleka

150 g prah šećera

Vasina torta
foto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

1 pomorandža

5 štangli čokolade

200 g putera

4 žumanca

4 kašike šećera

Za šne:

15 kašika šećera

1 šolja vode

4 belanceta

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom.

U dobijenu smesu lagano umešajte prosejano brašno i orahe, pa sve lepo promešajte. Obložite kalup pek papirom i sipajte dobijenu smesu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa premažite sokom od pomorandže.

Markiza torta, Torta
foto: Printscreen/Youtube/Mogu Ja To Sama

U šerpu sipajte mleko i orahe, kao i šećer u prahu. Promešajte, pa posle par minuta dodajte puter i sve dobro promešajte. Zatim dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili, kao i rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smesu od oraha. Kuvajte još par minuta, pa premažite dobijeni fil preko kore.

U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada se karamelizuje sklonite sa šporeta. Umutite belanca u čvrst šne, pa postepno dodajte karamelizovani šećer. Sve vreme mešajte i premažite preko fila. Pospite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom.

Voditeljke televizije Kurir prave kolač:

13:18

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.