OVO MOŽE DA SE DESI AKO POJEDETE HRANU NA KOJOJ JE BILA MUŠICA: Nije nimalo NAIVNO, dobro pročitajte
Muva na hrani, Foto: Profimedia

JEZIVO

OVO MOŽE DA SE DESI AKO POJEDETE HRANU NA KOJOJ JE BILA MUŠICA: Nije nimalo NAIVNO, dobro pročitajte

Muve se hrane organskim materijalom koji se raspada, što uključuje trulo voće i povrće, sirovo meso i gomilu izmeta

Objavljeno:

Nasekli ste lubenicu, spremili ručak, aranžirali voće, šta god bilo sletela je muva, međutim tome niste pridali veliku važnost, ipak je odletela dalje, vrlo brzo nakon toga.

Iako postoji mali rizik da ćete se od toga razboleti, treba uzeti u obzir neke faktore u takvim situacijama.

Galangal, Hrana, Azijska kuhinja, Azijska hrana, Začini, Začin
foto: Profimedia

IFL Science piše da muve povraćaju kada slete na vašu hranu, ispljunu sline koje su bogate enzimima kako bi delimično otopile hranu i usisale je kroz usta.

Muve se hrane organskim materijalom koji se raspada, što uključuje trulo voće i povrće, sirovo meso i gomilu izmeta, a to znači da sadrže i brojne bakterije zbog kojih se možete razboleti.

Žena, Glavobolja, Migrena, Umor, Stres, Bolest
foto: Profimedia

Muve prenose klice

Čak 130 patogena iz kućnih muva uspela je identifikovati jedna revizija. To uključuje gljivice, viruse, parazite i bakterije, od kojih su neke bile ozbiljne i po život opasne vrste.

Glavna pretnja u mnogim delovima sveta je rizik od patogena koji se prenose hranom. Te klice mogu izazvati gadno trovanje hranom zbog čega osoba može povraćati, imati proliv, mučninu, bol u stomaku i groznicu.

Naučnici su u studiji iz 2022. prikupili više od 100 kućnih muva s jedne farme u Njujorku i otkrili da su pune patogena koji se prenose hranom i koji utiču na ljudsko zdravlje, uključujući Salmonellu, Escherichiu coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis.

Korona, Covid, Maska, Zaštita, Lice, Virus
foto: Profimedia

Zdrava osoba se može razboleti

Ima li tih patogena u dovoljnoj količini da se zdrava osoba razboli zavisi od toga koliko je muva sletelo na hranu i koliko dugo su se zadržale.

Ako jedna muva ima kratak kontakt sa sveže kuvanom hranom, većina zdravstvenih stručnjaka bi rekla da to nije veliki problem i da ne treba baciti hranu, ali ako se roj muva već satima gosti vašim obrokom, onda je najbolje voditi se zdravim razumom i baciti hranu, prenosi net.hr.

Džeka ujela konjska muva:

00:29

Džeka ujela konjska muva

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.