KADA KUVATE ČAJ OBRATITE NA OVAJ DETALJ, OD VELIKE JE VAŽNOSTI: Nisu dovoljni samo VRELA VODA I VREĆICA
Čaj, Foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Pažnja

KADA KUVATE ČAJ OBRATITE NA OVAJ DETALJ, OD VELIKE JE VAŽNOSTI: Nisu dovoljni samo VRELA VODA I VREĆICA

Da li šećer kvari ukus ili da li treba ostavljati vrećicu čaja u šolji, samo su neke od nedoumica

Objavljeno:

Mnogi vole ujutru umesto kafe, da popiju šoljicu čaja. Kamilica, nana, zeleni, crni – svaki od njih se razlikuje i ima poseban metod pravljenja, kao na primer koliko dugo treba da odstoji.

Da li šećer kvari ukus ili da li treba ostavljati vrećicu čaja u šolji, samo su neke od nedoumica. Međutim, ko će bolje znati da ga napravi od Engleza koji dnevno popiju više od 100 miliona šoljica čaja.

Čaj
foto: Printscreen/youtube/DOORSOFHEALTH

Džek Mekmulon iz poznate britanske proizvodnje čajeva otkrio je da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni deo procesa pravljenja čaja – a to je strpljenje. Pa tako, da biste zaista dobili što bogatiji ukus čaja, trebalo bi da ga pokrijete nečim, poklopcem ili tanjirićem kada je reč o šolji.

“Ovo zadržava više toplote i održava konstantnu temperaturu, što omogućava da se listovi čaja razviju i da se arome oslobode”, rekao je Džek i otkrio kako da poboljšate ukus čaja. Sve što treba da uradite jeste da lagano promešate vrećicu čaja dok stoji.

Ali koliko dugo treba vrećica da stoji?

U suštini, vreme zavisi od vrste čaja. Pa tako, ako ste ljubitelji crnog čaja Džejk predlaže da kesicu čaja držite četiri minuta. U suprotnom, ako ga ostavite duže, on bio postao neprijatno gorak i oporit. Ukus čaja se takođe svodi na temperaturu vode. Džek je otkrio da je slatka tačka kuvanja između 95-98 stepeni Celzijusa.

Čaj od ruže, Čaj, Ruža
foto: Profimedia

Važna je i vrsta šolje!

Još jedna zanimljivost stiže iz Engleke. Verovali ili ne, odabir prave šolje od vitalnog je značaja za ukus vašeg čaja.

“Odabir prave šolje za održavanje toplote i njeno efikasno zadržavanje, a da pritom ne utiče na ukus, ključni je deo pravljenja ukusne šoljice čaja”, objasnio je Džek i dodao da staklo, kineski i običan porcelan su glatki materijali i neće uticai na ukus čaja.

Šećer – da ili ne?

Što se tiče stavljanja šećera u čaj, trudite se da ga izbegavate, a kao odlična zamena zato jeste med. Dodatni i prekomeran unos šećera može da utiče na dijabetes, pojavu karijesa, ali i viška kilograma.

Majke i snajke:

00:52

Majke i Snajke

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.