NEDOSTATAK OVOG VITAMINA LOŠE UTIČE NA ZUBE: On vam ne bi ni pao na pamet, a VEOMA JE VAŽAN
Zubi, Foto: Profimedia

PROČITAJTE

NEDOSTATAK OVOG VITAMINA LOŠE UTIČE NA ZUBE: On vam ne bi ni pao na pamet, a VEOMA JE VAŽAN

Poznato je da dva oboljenja ili stanja neretko utiču jedno na drugo, te se zbog toga često rade istraživanja koja upravo ispituju uticaj ovog odnosa. U našem slučaju to je uticaj sniženog nivoa vitamina D u krvi na razvoj parodontopatije kod žena u postmenopauzi.

Objavljeno:

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba tj. onih tkiva koja drže zub u zubnoj kosti i amortizuju dejstvo sila na njega. Kao jedan od osnovnih uzroka parodontopatije (parodontoze tj. ispadanja zuba) jeste loša oralna higijena.

Dr Ksenija Zelić Mihajlović, specijalista parodontologije i oralne medicine u ePodcastu pričala je o tome kako su ona i njene kolege sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu došli na ideju da rade istraživanje o uticaju sniženog nivoa vitamina D na razvoj parodontopatije kod žena u postmenopauzi.

Parodontopatija je hronično oboljenje, infektivno, što znači da je izazvano bakterijom iz dentalnog plaka. Ovo oboljenje je i inflamatorno, odnosno zapaljensko. Parodontopatija je interesantna, jer se kod nje upravo dešava taj prejak imuni odgovor, zasnovan na proteinima koji se zovu citokini. Organizam se bori, ali preteruje u tome i počinje sam sebe da razgrađuje – objasnila je dr Ksenija Zelić Mihajlović.

Dr Ksenija Zelić Mihajlović takođe je dala odgovor i na pitanje zašto su se odlučili da ovaj projekat sprovedu sa ženama koje se nalaze u postmenopauzi:– Studija koju još rade naši saradnici na ovom projektu sa Stomatološkog fakulteta u Beču, pokazala je da postoji veza između nivoa polnih hormona, konkretno estrogena i vitamina D. U smislu da snižen nivo estrogena, kome su izložene žene u postmenopauzi, dovodi do nižeg nivoa vitamina D u krvi.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.