KADA KUPUJETE MESO DOBRO POGLEDAJTE JEDAN DEO: Ako IZGLEDA OVAKO, ne uzimajte ga, POKVARENO JE
Meso, Foto: Printscreen/Youtube/ Gordon Ramsay

budite pažljivi

KADA KUPUJETE MESO DOBRO POGLEDAJTE JEDAN DEO: Ako IZGLEDA OVAKO, ne uzimajte ga, POKVARENO JE

Svaka domaćica redovno kupuje za ručak i piletinu, mleveno meso, junetinu, ali na ovo mora da obrati pažnju

Objavljeno:

Kada kupujete meso morate da budete obazrivi. Postoje stvari na koje morate da obratite pažnju.

Svaka domaćica redovno kupuje za ručak i piletinu, mleveno meso, junetinu, ali na ovo mora da obrati pažnju.

Da biste znali da je meso koje ste kupili sveže, prvenstveno treba da obratite pažnju na njegovu boju. Osim toga i prošaranost žilama otkriva koliko je meso stajalo na policama i da li je "bezbedno" za upotrebu.

Svinjsko meso, Meso, Prženje mesa
foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

Kvalitet mesa možete proveriti vrlo lako i brzo, potrebno vam je samo 5 sekundi, a evo šta treba da uradite da biste izbegli trovanje hranom...

Proverite boju

Normalna boja junetine je svetloroze, piletina još svetlija, svinjetina ima svetliju crvenu boju i prošarana je masnoćama. Govedina je dosta tamnija od junetine, ali ne sme biti previše tamna. Ako meso ima sivkastu nijansu - nikad ga ne kupujte.

Testirajte čvrstinu

Postoji još jedan način da jednostavno proverite da li je pakovano meso još uvek sveže. Ako ga pritisnete prstom, mora brzo da se vrati u svoje originalno stanje i ne sme da ostane nikakvo udubljenje. Površina mesa mora da se sija.

Višak tečnosti

Ako kupujete upakovano meso, u njemu ne sme biti vode, niti sukrvice. Ovo je veoma važno.

Moramo znati koja je normalna boja koje vrste mesa. Tako je pileće meso normalno od plavičasto-bele do žućkaste boje, dok svinjetina, u savršenim uslovima, ima ružičasto-sivkastu boju. Kad je piletina u pitanju, važno je obratiti pažnju na delove mesa oko kosti, koji ne bi trebalo da budu tamni, dok bi prsna kost trebala biti savitljiva.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

I iako većina ljudi meso povezuje sa crvenom bojom, ona zapravo nije njegova prirodna boja, već do takve boje dolazi prilikom izlaganja mesa vazduhu.

Ako se ipak radi o mlevenom mesu koje je vakuumirano, boja bi mu trebala biti ljubičasto-crvenkasta, dok tamnija boja ukazuje na to da se radi o starijoj životinji, ali ne mora automatski značiti da je meso pokvareno.

Generalno gledano, zapravo se crvena boja povezuje s time da je meso pokvareno, pa na to obratite pažnju, kada je svinjetina u pitanju.

A šta je s junetinom?

Junetina je prirodno crvenkaste boje, a tekstura joj mora biti čvrsta te ona mora biti prošarana tankim, a ne debelim i širokim žilama - a ako pak na komadu mesa uočite žute i masne žile, to znači da je životinja bila nešto starija.

Ako pak na junetini vidite crne ili sive delove, nemojte kupiti takvo meso. A kada je reč o mlevenoj junetini, najviše je mogućih prevara, pa je idealno rešenje da meso usitne pred vama.

Ako jagnjetina nema miris, to zapravo nije dobro

Jagnjetina pak mora biti svetlo ružičaste boje i čvrste teksture, kao i junetina. A prema mirisu možete videti je li janjetina bila smrznuta ili ne. Ako je smrznuta, mirisa gotovo uopštee nema ili je jako slab.

Majke i snajke:

00:54

Majke snajke

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.