ISKUSNE DOMAĆICE KORISTE OVAJ TRIK ZA MLEVENO MESO: Samo tako ćete dobiti SAVRŠENU SMESU i neće biti BLJUTAVO
Punjene paprike, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

PREUKUSNO

ISKUSNE DOMAĆICE KORISTE OVAJ TRIK ZA MLEVENO MESO: Samo tako ćete dobiti SAVRŠENU SMESU i neće biti BLJUTAVO

Punjenje za paprike i sarme nikada vam neće biti ukusnije uz samo jednu caku!

Objavljeno:

Ako predugo pržite mleveno meso za sarme ili musaku napravićete bljutavu junetinu koja je gumasta. Uz ovaj trik imaćete savršenu smesu!

Da bi ovo izbegle, iskusne domaćice pribegavaju malo poznatom triku, a to je korišćenje sode bikarbone!

Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano izmešate mešavinu pa ostavite da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi.

Soda bikarbona
foto: Printscreen/Ilustracija

Mešajte povremeno i već za kratko vreme videćete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lepu braonkastu boju.

Isto možete primeniti i na meso seckano na komadiće, kao za gulaš, na primer. Računajte da na seckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vreme, jer duže delovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.