Šah torta, Foto: Printscreen/Youtube/MS-dg9fb
morate probati
ORIGINALNI RECEPT ZA ŠAH TORTU: Ovakvu su pravile samo naše BAKE, zapišite odmah RECEPT
Zahteva vreme i trud, ali rezultat će vas oduševiti!
Objavljeno:
Ukoliko su vam dosadile klašične torte želite da se dokažete kao dobra domaćica, ovo je pravi izaziov za vas!
Sastojci za svetle kore ( 2x po) :
- 3 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike hladne vode
- 3 kašike ulja
- 5 pune kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
Sastojci za tamne kore ( 2x po ):
- 3 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike hladne vode
- 3 kašike ulja
- 3 pune kašike brašna
- 2 pune kašike kakaoa
Krem – preliv:
- 300 ml mleka + 100 ml
- 1 puding od vanile
- 3 kašike šećera
- 100gr šlaga
- 250ml vode
- 1 želatin
- 5 kašika vode
Priprema:
- Ulupati belanca sa šećerom, pa dodavati u mlazu hladnu vodu i miksirati.
- dodati žumanca i nastaviti mućenje, pa ulje, u mlazu takodje uz miksiranje.
- na kraju dodati brašno i prašak za pecivo pa sve sjediniti sa varjačom ili žicom za mućenje.
- U okrugao kalup prečnika 23 cm stavite papir za pečenje, ali samo na dno, a okolo namažite uljem.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni pa pecite oko 15 minuta svaku koru.
- Postupak pripreme je potpuno isti i za tamne kore kao i za svetle, samo se na kraju dodaje i kakao.
- Razmutite puding i šećer sa 100 ml mleka a 300 ml stavite da provri pa zakuvajte uz mešanje.
- Kad se zgusnulo sklonite sa vatre.
- Ohladite.
- Ulupajte šlag sa 250 ml vode, biće dosta retko, ali tako treba.
- Kstresajte redak šlag u ohaldjen puding uz miksiranje.
- Krajnja smesa treba da je redja.
- Stavite u vodu želatin, pa kad nabubri zagrejte ga da se otope granulice, nikako da provri.
- Kada se želatin otopio uzmite 3 kašike krema i izmešajte sa želatinom i onda sve istresite u krem nazad.
- Sjedinite mikserom.
- Meni su kore pri prečenju narasle 2,5 cm. Ako neka odstupa od ostalih, morate porevnati da sve kore budu iste visine i to po onoj najnižoj.
- Koliko vam kora naraste takve su i mere prstenova, znači i prstenovi su 2,5 cm.
- Krenete od sredine, prvi kružić je 5cm prečnika i onda idete okolo i merite po još 25cm.
- Sve iscrtate na kartonu i isečete makazama.
- Stavite svetlu pa tamnu koru odgore.
- Prvo stavite prvi, najveci prsten i držite ga prstima dok sečete nozem okolo.
- Sečenjem dve kore odjednom dobicete na praciznosti. Tako uradite i sa druge dve.
- Kada ste isekli uklopite crno bele prstenove jedne u druge, naizmenično.
- Imaćete sad 4 šarene kore.
- uzmite prvi prsten od prve kore i iznutra, unutrasnjus tranu namažite kremom, tanko, pa uklopite drugi prsten, koji opet premažite kremom tanko.
- Krem je redak, ali ce pomoći da se stegnu, vežu kore jedna za drugu.
- Kada uradite od prstenova prvu koru, ako nije ravna, poravnajte nožem, pa isprskajte ravnomerno sa malo mleka i premažite kremom.
- Odgore redjate drugu koru od prstenova istim postupkom premazivanja, ali sad kontra boje, na crno ide beli prsten i obrnuto.
- Isto poravnajte nožem i isprskajte mlekom i premažite slojem krema.
- Tako uradite i sa ostale dve kore.
- Kada ste završili premažite celu tortu sa ostatkom krema, pa udarite dekoraciju po želji.
- Ostavite tortu u frižider da odstoji i kore upiju mleko ravnomerno, pa posle najmanje 3 -4h poslužite.
(Espreso/Domaćirecepti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!