lomi
OVAKO SE SPREMA SARMA BEZ ZAPRŠKE: Caku u PRIPREMI morate da ZAPIŠETE, recept će vas RASPAMETITI
Bolju niste mogli ni da zamislite
Sarmu svaka domaćica zna da napravi, ali ovakvu bez zaprške još uvek niste okusili.
Bolju niste mogli ni da zamislite.
Sastojci
glava kiselog kupusa oko 1300gr
mešano, dva puta mleveno meso 500gr
veći crni luk 1kom
dimljena slanina (200 gr za fil, 100 gr između sarmi) 300 gr
beli luk 3 čena
obli pirinač (kočanski) 200 gr
slatka mlevena paprika 1.5 kafena kašikica
so ravna kafena kašikica
biber pola kafene kašikice
so, biber, mlevena paprika po potrebi za soft
Kako pripremiti
Crni luk naseckamo na sitne kockice i przimo na malo ulja, kada luk omekne dodamo slaninu isecenu na sitne kockice i przimo dok luk i slanina ne dobiju blagu boju.
Meso posolimo pobiberimo , dodamo gnjeceni beli luk, mlevenu slatku papriku i dobro promesamo.Pre dodavanja ostalih sastojaka prbamo slanost i potom dodamo luk, slaninu i pirinac i sve dobro promesamo rucno.Kod soljenja vodite racuna o slanosti slanine ako je jako slana meso manje posolite.
Listove kupusa odvojimo pazljivo od glavice ukoliko je kupus prekiseo pre motanja operemo listove i ocedimo.U Vojvodii se spremju velike sarme, velicine muske sake u juznoj srbiji se prve mnogo sitnije i uglavnom bez safta, taj deo izbora je vec na vama, ja spremam Vojvodjanske.List kupusa kome smo predhodno nozem stanjili srz polozimo i na sredinu stavimo fil velicine cevapa, levu i desnu ivicu lista presavijemo preko fila
Gornji deo lista prebacimo preko fila savijajuci na dole,a ostatak lisa ispod fila cvrsto okomotamo oko fila na gore.
Tako umotanu sarmu postavljamo u sud za kuvanje postavljajuci kraj lista na dno suda.Sarme redjamo tesno jednu do druge ne ostavljajuci prostora da se sarme pomerju kod kuvanja.Između sarmi uguramo ostatke kiselog kupusa i slanine da bi sve cvrsto stojalo , ponovimo proces za sledeci red tj dok ne utrosimo materijal.Na kraju dolijemo vodu tri prsta iznad sarme pobiberimo posolimo, pospemo mlevenom paprikom.Ukoliko je ostao koji list kupusa ususkamo sarme od gore sa njim poklopimo i kuvamo sat vremena
Nakon sat vremena sarma je gotova.
(Espreso/recepti.zena.blic.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!