OVAKO SE SPREMA SARMA BEZ ZAPRŠKE: Caku u PRIPREMI morate da ZAPIŠETE, recept će vas RASPAMETITI
Sarma u loncu, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

lomi

OVAKO SE SPREMA SARMA BEZ ZAPRŠKE: Caku u PRIPREMI morate da ZAPIŠETE, recept će vas RASPAMETITI

Bolju niste mogli ni da zamislite

Objavljeno:

Sarmu svaka domaćica zna da napravi, ali ovakvu bez zaprške još uvek niste okusili.

Bolju niste mogli ni da zamislite.

Sastojci

glava kiselog kupusa oko 1300gr

mešano, dva puta mleveno meso 500gr

veći crni luk 1kom

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

dimljena slanina (200 gr za fil, 100 gr između sarmi) 300 gr

beli luk 3 čena

obli pirinač (kočanski) 200 gr

slatka mlevena paprika 1.5 kafena kašikica

so ravna kafena kašikica

biber pola kafene kašikice

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

so, biber, mlevena paprika po potrebi za soft

Kako pripremiti

Crni luk naseckamo na sitne kockice i przimo na malo ulja, kada luk omekne dodamo slaninu isecenu na sitne kockice i przimo dok luk i slanina ne dobiju blagu boju.

Meso posolimo pobiberimo , dodamo gnjeceni beli luk, mlevenu slatku papriku i dobro promesamo.Pre dodavanja ostalih sastojaka prbamo slanost i potom dodamo luk, slaninu i pirinac i sve dobro promesamo rucno.Kod soljenja vodite racuna o slanosti slanine ako je jako slana meso manje posolite.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Listove kupusa odvojimo pazljivo od glavice ukoliko je kupus prekiseo pre motanja operemo listove i ocedimo.U Vojvodii se spremju velike sarme, velicine muske sake u juznoj srbiji se prve mnogo sitnije i uglavnom bez safta, taj deo izbora je vec na vama, ja spremam Vojvodjanske.List kupusa kome smo predhodno nozem stanjili srz polozimo i na sredinu stavimo fil velicine cevapa, levu i desnu ivicu lista presavijemo preko fila

Gornji deo lista prebacimo preko fila savijajuci na dole,a ostatak lisa ispod fila cvrsto okomotamo oko fila na gore.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Tako umotanu sarmu postavljamo u sud za kuvanje postavljajuci kraj lista na dno suda.Sarme redjamo tesno jednu do druge ne ostavljajuci prostora da se sarme pomerju kod kuvanja.Između sarmi uguramo ostatke kiselog kupusa i slanine da bi sve cvrsto stojalo , ponovimo proces za sledeci red tj dok ne utrosimo materijal.Na kraju dolijemo vodu tri prsta iznad sarme pobiberimo posolimo, pospemo mlevenom paprikom.Ukoliko je ostao koji list kupusa ususkamo sarme od gore sa njim poklopimo i kuvamo sat vremena

Nakon sat vremena sarma je gotova.

(Espreso/recepti.zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.