OVO PIĆE IMA 3 PUTA VIŠE PROBIOTIKA OD JOGURTA: Zdravije je od ičega, ODMAH ĆETE GA POPITI NA JUTRO
Jogurt, Foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

paŽnja

OVO PIĆE IMA 3 PUTA VIŠE PROBIOTIKA OD JOGURTA: Zdravije je od ičega, ODMAH ĆETE GA POPITI NA JUTRO

Kefir se može piti u prilično velikim količinama – skoro do 1,5 litara dnevno, i lakše se i brže vari od mleka – dok kuvano mleko stoji u stomaku oko sedam sati, kefir od masnog mleka 4,5 sata, a od obranog mleka 3 sata

Objavljeno:

Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Jogurt takođe sadrži vitamin B12, koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema. Međutim, jedan mlečni proizvod ima tri puta više probiotika od jogurta, a to je kefir.

Kefir je fermentisano mleko koje poboljšava zdravlje creva, imunološkog sistema i digestivnog trakta. Bogat je kalcijumom i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju jakih kostiju i štite od preloma.

Jogurt
foto: Profimedia

Hrana bogata probioticima umiruje probavne probleme. Pomaže u održavanju delikatne ravnoteže mikroba u crevima, a studije iz 2020. su pokazale da konzumacija probiotika može smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su žgaravica, mučnina i bol u stomaku. Istraživači to pripisuju probioticima, koji podstiču imuni odgovor tela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mlečna kiselina.

OSLOBAĐA STRES

Prema rečima lekara, konzumacija kefira može da ublaži anksioznost. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu "Molekularna psihijatrija", uključivalo je studiju u kojoj su ispitanici praktikovali plan ishrane četiri nedelje. Grupa na dijeti jela je hranu zdravu za creva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije promenila svoje navike u ishrani. Uočeno je da je nivo u prvoj grupi značajno opao, a zaključak je da zdrav balans crevnih bakterija stimuliše proizvodnju hormona koji čine da se osećamo dobro, kao što je serotonin.

Kefir se može piti u prilično velikim količinama – skoro do 1,5 litara dnevno, i lakše se i brže vari od mleka – dok kuvano mleko stoji u stomaku oko sedam sati, kefir od masnog mleka 4,5 sata, a od obranog mleka 3 sata.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.