OVE 4 NAMIRNICE SU MELEM ZA VAŠA CREVA: Podstiču PROBAVU bolje nego bilo koji LEK
Jogurt, Foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

pomoć je tu

OVE 4 NAMIRNICE SU MELEM ZA VAŠA CREVA: Podstiču PROBAVU bolje nego bilo koji LEK

Na svu sreću, postoji nekoliko vrsta namirnica koje podstiču bolju probavu, a ovo su samo neke od njih

Objavljeno:

Iako nedostatak telesne aktivnosti, izloženost stresu i upotreba određenih lekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva, čini se da glavni uzrok takvog stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedemo.

Jedan od takvih problema je i poremećaj u varenju, što dovodi do opstipacije, odnosno zatvora.

Suve šljive
foto: Profimedia

Na svu sreću, postoji nekoliko vrsta namirnica koje podstiču bolju probavu, a ovo su samo neke od njih:

1. Suve šljive

Suve šljive vekovima imaju reputaciju laksativa, i to sasvim opravdano. Zbog dejstva na gastrointestinalni trakt, suve šljive treba jesti u ograničenim količinama, od dve do pet u porciji.

2. Seme lana

Jedna kašika semenki lana osigurava gotovo tri grama topivih i netopivih vlakana, zbog čega im se pripisuje laksativno dejstvo.

Najbolje od svega je što se lanene semenke mogu lako uklopiti u svakodnevnu ishranu: dodajte ih u ovsenu kašu, testeninu, salatu ili u omiljeni smuti.

Lan
foto: Printscreen/Youtube/ ZdravljePreSvega

3. Kefir

Kefir je namirnica koje je bogata probioticima, a pored toga sadrži i dosta hranljivih sastojaka, te je izuzetno korisna za zdravlje probavnog sistema. On pozitivno utiče na celokupan probavni sistem, a takođe ima i dobar uticaj na zdravlje kostiju.

4. Jabuke

Za onu staru izreku "Jedna jabuka dnevno drži doktora podalje od kuće" postoji dobar razlog i deo njega je i u tome što jabuke pomažu pravilnom funkcionisanju sistema organa za varenje.

Jabuke
foto: RINA

One ponašaju kao agensi koji povećavaju zapreminu hrane, pomažući kretanje otpada kroz digestivni trakt onda kada imate zatvor i učvršćivanje stolice onda kada imate dijareju.

Pogledajte video u kom devojka otkriva svoju ishranu:

00:14

6 DANA JEDE ZDRAVU HRANU, SEDMI JE DAN ZA VARENJE! Livija izgleda TOP, a jede 9.000 kalorija: 6 KROFNI ZA DORUČAK, MAFINI, ČIPS...

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.