AKO VAM IZLAZE BUBULJICE POSLE BRIJANJA MOŽDA IMATE INFEKCIJU: Postoji samo JEDAN NAČIN da se rešite OVOG PROBLEMA
Brijanje, Foto: Profimedia

sve zbog bakterija

AKO VAM IZLAZE BUBULJICE POSLE BRIJANJA MOŽDA IMATE INFEKCIJU: Postoji samo JEDAN NAČIN da se rešite OVOG PROBLEMA

Koža na nogama nije uvek kao sa reklame. Proširene vene, ispucali kapilari, strije i celulit nećete često videti u časopisima i na društvenim mrežama

Objavljeno:

Zbog specifičnog izgleda koji asocira na jagode, ovo stanje nazvano je baš po tom ukusnom voću. Možda izraz jagodičaste noge zvuči simpatično, ali ovaj problem sa kožom može biti prilično neugodan.

Jagodičasta koža najčešće je posledica uvećanih folikula dlake ili zapušenih pora. Ako vam je koža svetla, a dlačice tamne, folikuli dlake naziru se ispod kože, što stvara izgled tačkica. Ukoliko su dlačice na vašim nogama svetle, za izgled mogu biti krive zapušene pore. Kada su pore uvećane, višak ulja i prljavština ostaju u njihovoj unutrašnjosti. U dodiru sa vazduhom, dolazi do oksidacije, pa zato izgledaju tamnije i postaju upadljivije.

Najčešće ih nazivamo "bubuljicama posle brijanja" ili osipom, a ne samo da su ružne na oko, već mogu i da bole, peckaju. Većina onih koji se brijaju se suočila sa tačkicama koje izbiju posle skidanja malja, ali malo je onih koji znaju zašto se one pojavljuju.

Kada ostavite brijač u tušu, izlažete ga gomili bakterija, koje se umnožavaju zahvaljujući toploj i vlažnoj sredini kupatila. To se kasnije manifestuje na koži i uzrokuje pojavu crvenih tačkica i sitnih bubuljica. Stari brijači često pokupe i sapun i sitne dlačice, što znači još veći broj bakterija.

Ne paničite, postoje načini da izbegnete "nepozvane posetioce". Najbolje bi bilo kada biste brijač redovno menjali, što zaustavlja širenje bakterija. Dermatolozi u zavisnosti od toga koliko često se brijete i koliko su vam guste dlačice, preporučuju da brijač menjate na svakih pet do sedam brijanja.

Poput mladeža i pegica, jagodičaste noge su za mnoge ljude obična fizička karakteristika koja može biti povezana sa genetikom. One ne predstavljaju zdravstveni problem, osim ako ne počnete da čeprkate po koži u pokušaju da se rešite crnih tačkica. Dermatolozi kažu da je koža na nogama sklona ožiljcima, pa istiskivanje može dovesti do stvaranja fleka i rana koje će biti vidljive mesecima.

Brijanje
foto: Profimedia

Trenje kože, nošenje preuskih helanki i odlaganje tuširanja nakon treninga često dovode do iritacija. Slično je i sa brijanjem. Vruća voda u kombinaciji sa žiletom može oštetiti folikulu dlake i učiniti je vidljivijom. Razvoj bakterija sprečićete redovnim menjanjem brijača koji koristite. To će ujedno obezbediti da žilet ne bude tup.

Redovan piling kože i uklanjanje mrtvih ćelija najbolja je preventiva. Pod tim se ne misli na grubo trljanje kože sunđerom (može dodatno pogoršati problem), već na korišćenje nekog nežnog eksfolijanta. Hidriranje nakon pilinga je svakako neophodno, kako bi koža bila meka i glatka. Za one koji imaju vidljive folikule dlake, lasersko tretman može biti od koristi. Laser uništava koren dlake, zbog čega njen pigment nestaje, a samim tim gubi se i jagodičast izgled kože.

DOKTOR UŽASNUT ZBOG SNIMKA MASTRUBIRANJA U BUSU! Tvrdi da nema pomoći: Pokušali su da ih kastriraju, ALI JE TO GREŠKA U MOZGU!:

01:17

DOKTOR UŽASNUT ZBOG SNIMKA MASTRUBIRANJA U BUSU! Tvrdi da nema pomoći: Pokušali su da ih kastriraju, ALI JE TO GREŠKA U MOZGU!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.