AKO VAM URASLE DLAKE PRAVE PROBLEME POSTOJI REŠENJE: Ovih 7 saveta će vam SIGURNO POMOĆI
Devojka, Foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy /

brzo i lako

AKO VAM URASLE DLAKE PRAVE PROBLEME POSTOJI REŠENJE: Ovih 7 saveta će vam SIGURNO POMOĆI

Urasle dlake su folikuli dlake koji rastu u pogrešnom smeru. Otarasiti ih se može biti još izazovnije od uklanjanja bubuljica. No, znamo kako možete sprečiti i rešiti problem

Objavljeno:

Urasle dlake ne predstavaljaju ozbiljan zdravstveni problem, ali mogu biti prilično iritantne i ružne. Urasle dlake se formiraju kada folikul dlake ne može da prođe kroz začepljene pore, što primorava dlaku da se savija unazad.

To se najčešće javlja nakon brijanja, čupanja pincetom ili depilacije voskom. Urasle dlake podsećaju na bubuljice i , ako se ne tretiraju na pravi način, mogu se pretvoriti u bolne ranice pune gnoja. Najčešće se vide nogama i preponama.

Urasla dlaka
foto: Printscreen/youtube/Art insider

Urasle dlake: kako nastaju?

Čupanje dlaka pincetom je jedan od krivaca za urasle dlake. Tom prilikom folikula dlake ostane ispod površine kože. Zatezanje kože tokom brijanja takođe može da izazove urasle dlake. Ova radnja omogućava da se odsečena dlačica uvuče nazad u kožu. U drugim slučajevima, mrtve ćelije kože uzrokuju začepljenje folikula dlake. To dlaci ne ostavlja drugog izbora – osim da raste bočno ispod površine kože. Urasle dlake koja rastu u pogrešnom smeru telo tretira kao strano telo i zato je zapaljenje uobičajeno. Ljudi koji se briju, uklanaju dlake pincetom ili se depiliraju, više su podložni pojavi uraslih dlaka, nego ostatak populacije.

Dermatolog će vam savetovati da prestanete sa svim tehnikama uklanjanja dlaka dok se urasle dlake ne povuku. Ovo može potrajati nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Ako nije moguće uzdržati se od brijanja i drugih oblika uklanjanja dlaka, onda je laserski tretman dobra opcija. Laser uništava folikul dlake i sprečava njen ponovni rast. Međutim, kod nekih osoba, laser može izazvati iritacije, promene pigmenta kože, plikove, ožiljke ili druge promene teksture kože.

Kako se osloboditi uraslih dlaka

Ako imate urasle dlake na nozi, preponama ili bilo gde drugde, obratite pažnju na sledeće savete:

Brijanje
foto: Profimedia

1. Kružno pranje

Jednostavno istrljajte područje na kojem se nalaze urasle dlake vlažnom četkicom za zube ili rukavicom za piling. Radite to kružnim pokretima nekoliko minuta da biste oslobodili uraslu dlaku. Ovo je najbolje uraditi pre brijanja i uveče pre spavanja.

2. Sterilno uklanjanje

Nemojte istiskati uraslu dlaku, naročito ako je upaljena i crvena, jer to može oštetiti kožu i izazvati širenje infekcije. Pa kako to da uradite? Uzmite sterilnu iglu ili sterilisanu pincetu da oslobodite dlaku ako je blizu površine kože. Ova metoda se apsolutno ne preporučuje za uklanjanje duboko uraslih dlaka.

3. Strpljenje

Možda vam strplejenje nije jača strana, ali to je još jedan od načina da se rešite uraslih dlaka. Urasle dlake nisu prijatne, ali u većini slučajeva se same povuku, a da vi ništa ne uradite. Šta god da radite, nemojte češati uraslu dlaku i ne pokušavajte da je istiskujete pristima. To može izazvati infekciju i stvoriti ožiljak. Dakle, ako se pitate kako da se rešite urasle dlake prirodnim putem bez napora – jednostavno sačekajte.

4. Šećer

Budući da depilacija voskom može izazvati urasle dlake, možda bi bilo dobro da pronađete novi način za uklanjanje neželjenih dlaka. Kao alternativu, možete isprobati depilaciju šećernom pastom. Reč je o kombinaciji šećera, meda, vode i limunovog soka. Depilacija šećernom pastom naročito je dobra za sve on ekoji imaju osetljivu kožu. Osim za pripremu paste, šećer možete koristiti za piling uraslih dlaka. Pomešajte kašiku šećera s malo malo maslinovog ili kokosovog ulja. Dodajte kap etarskog ulja čajevca. Nanesite smesu na problematično područje i masirajte lagano kružnim pokretima. Zatim isperite mlakom vodom.

šećer
foto: Profimedia

5. Led

Da biste smanjili upalu, na urasle dlake stavite kocku leda (prethodno umotanu u gazu) ili hladan oblog.

6. Ulje čajevca

Eterična ulja mogu pomoći u saniranju uraslih dlaka. Među njima, posebno se izdvaja ulje čajevca koje je poznato po svojoj sposobnosti da poboljša zdravlje kože. Ulje čajevca suzbija bakterijske, virusne i gljivične infekcije. Takođe može ubrzati zarastanje rana. Jednostavno nanesite kap ulja čajevca direktno na uraslu dlaku jednom dnevno. Na taj način ćete sprečiti infekciju i podstaći zarastanje kože.

7. Izbegavajte usku odeću

Ako se pitate kako da se rešite uraslih dlaka na nogama ili preponama, izbegavajte nošenje odeće koja je uska i/ili ne diše. Ako već imate urasle dlake, to samo može pogoršati situaciju.

Urasle dlake: Saveti plus

Ako želite da sprečite urastanje, ili još gore, infekciju, nikada nemojte brijati bilo koji deo tela na suvo. Uvek dobro navlažite to područje toplom vodom i prvo nanesite visokokvalitetnu, prirodnu kremu za brijanje da omekšate dlačice.

Staviti topli oblog pre brijanja kako biste sprečili urastanje dlačica.

Brijte se u pravcu u kome dlaka prirodno raste i isperite sečivo nakon svakog poteza. Oduprite se zatezanju kože tokom brijanja.

Uverite se da ne koristite oštricu za brijanje predugo. Što češće menjate sečivo, manja je verovatnoća da ćete doživeti posekotine i iritacije poput uraslih dlačica.

(Espreso/Lepota&zdravlje/Ranka Bulatović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.