ZNATE LI KAKO SVINJSKA MAST UTIČE NA ZDRAVLJE? Od sad ćete je gledati skroz DRUGIM OČIMA
Svinjska mast, Foto: Printscreen/youtube/GreenLife

BITNO ZA ZDRAVLJE

ZNATE LI KAKO SVINJSKA MAST UTIČE NA ZDRAVLJE? Od sad ćete je gledati skroz DRUGIM OČIMA

Velike se diskusije pokreću na temu svinjekse masti i njenog uticaja na naše zdravlje. Mi vam otkrivamo šta je istina:

Objavljeno:

Ključno pitanje je da li je uopšte svinjska mast dobra za korišćenje. Da li povećava holesterol u krvi.

Na osnovu čega je neki stručnjaci za ishranu preporučuju pre maslaca? Da li utiče na povišene vrednosti masnoća u krvi, kako se apsorbuje i vari? Česta pitanja, na koja se naučnici trude da odgovore uz činjenice iz istraživanja.

Kako se svinjska mast vratila na „velika vrata“

Zdravstvena svojstva svinjske masti intenzivno se ispituju poslednjih godina uporedo sa trendovima zdravije ishrane. Većina prethodnih istraživanja svodila se na ulogu aldehida iz biljnih ulja, kao i na to da li pri termičkoj obradi povećavaju rizik od različitih bolesti. Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da određene vrste ulja bogate polinezasićenim masnoćama, pre svih suncokretovo i kukuruzno, imaju izuzetno visok nivo aldehida.

Svinjska mast
foto: RINA

Ova, i slične studije, praktično su otvorile prostor svinjskoj masti da se vrati na „velika vrata“ u naše živote. Ne samo da nas podseti kako su se nekada hranili naši stari, neuporedivo zdravije od nas, već i da nas motiviše da što više neobrađenih (nerafinisanih) namirnica vratimo u ishranu iz zdravstvenih razloga.

Zašto svinjska mast pre drugih biljnih ulja, objašnjava američki istraživač

Rezultati istraživanja vezanih za negativne efekte termičke obrade biljnih ulja dali su za pravo i stručnjacima da se izjasne kako bi, da su u prilici, umesto ulja uvek pre koristili svinjsku mast. Takav primer je dr Martin Grootveld, koji je objasnio, na bazi svog istraživanja, zašto je takvog mišljenja.

– Sva biljna ulja, pa i suncokretovo i kukuruzno, nisu opasna sve dok ih ne izložimo toploti i koristimo za prženje, dinstanje ili kuvanje. Posebno ukoliko to činimo svakodnevno, negativni efekti za srce mogu da budu veoma visoki. Svinjska mast je odlična za duboko prženje i dinstanje hrane. Neutralnog je ukusa, hranljiva i sa visokim procentom energije. Što se tiče studija, dokazano je da je u vremenima kada je svinjska mast bila u upotrebi, stopa srčanih oboljenja bila veoma niska. Porast stope bolesti „savremene civilizacije“, među kojima prednjače dijabetes i bolesti srca, korelira upravo sa momentom kada su životinjske masti u visokom procentu korišćenja zamenjene biljnim uljima i margarinima – kaže dr Grootveld.

Bolnica, Srce, Operacija, Bolesnik, Zdravlje
foto: Profimedia / BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial /

Svinjska mast i holesterol, šta je istina i da li je opasna

Istina je, kažu podaci iz studija, da svinjska mast obiluje holesterolom. Međutim, konzumiranjem svinjske masti, bolje se reguliše samoproizvodnja holesterola u telu i njegova ravnoteža. Poznato je i da se i nizak nivo holesterola u krvi vezuje za višu stopu mortalieta, depresije, suicidalnim i agresivnim ponašanjem, kao i kognitivnim bolestima, pre svega Alchajmerovom. Nivo holesterola u masti je zaštitnik zdravlja, a ne opasnost po isto, naglašava dr Grootveld.

Svinjska mast je odličan izvor vitamina B i velike grupe minerala, a posle ribljeg ulja, najveći je izvor vitamina D. Za potpunu iskoristljivost vitamina D važno je da i svinje od kojih je mast, budu gajene u što je moguće više organskim uslovima.

Čini se da zasićene masti u puteru povećavaju rizik od bolesti koronarnih arterija, kao i masti koje se nalaze u drugim mlečnim namirnicama, mesu, masti i palminom ulju, sugeriše studija objavljena 23. novembra 2016. u The BMJ. Istraživači sa Harvarda analizirali su više od dve decenije informacije o ishrani i zdravlju od više od 115.000 ljudi.

Šta je onda najbolje koristiti za kuvanje i pečenje hrane i koja je prava mera svinjske masti

Studije nutritivnih vrednosti pokazuju da svinjska mast sadrži 33 odsto manje zasićenih („loših“) masti od maslaca. Uz to, i dvostruko više takozvanih „dobrih“, mononezasićenih, kao i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina.

Savet stručnjaka je: što manje koristiti rafinisana biljna ulja. Takođe, ne koristiti za prženje i pečenje, čak i maslinovo. Svinjska mast je dobra za termičku obradu zato što prilikom zagrevanja ne menja značajno svoju molekularnu strukturu. Upravo to se dešava sa biljnim uljima, i tu se krije i objašnjenje njihove štetnosti po zdravlje.

A ovde pogledajte na šta lekar upozorava:

02:28

LEKAR UPOZORAVA: PAŽLJIVO SA ASPIRINOM! Može da pomogne, ali može i OZBILJNO DA UGROZI ZDRAVLJE! Preporučuje sa u ovim slučajevima

(Espreso/Eklinika.telegraf/Health.harvard)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.