OBAVEZNO URADITE OVO KADA BUDETE POMERALI SAT ZA VIKEND: Važnije je nego što mislite
Sat, Foto: Profimedia

paŽnja

OBAVEZNO URADITE OVO KADA BUDETE POMERALI SAT ZA VIKEND: Važnije je nego što mislite

Letnje računanje vremena počinje 26. marta.

Objavljeno: 11:38h

Letnje računanje vremena počinje u noći između subote i nedelje 26. marta pomeranjem časovnika za sat unapred, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Pomeranjem časovnika za jedan čas unapred, vreme u 2:00 računaće se se kao 3:00.

Na većini uređaja (računari, mobilni telefoni…) ta radnja će biti izvršena automatski, ali proverite za svaki slučaj. Letnje računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru (dakle, do 29. oktobra 2023), kada počinje zimsko računanje vremena.

Pomeranjem sata utičemo na bioritam, a istraživanja stručnjaka potvrdila su da može da izazove fizičke i psihičke tegobe kod mnogih. Neurolozi upozoravaju da velika opasnost preti kardiovaskularnim bolesnicima i da postoji velika opasnost od srčanog udara.

Uz smanjenu koncentraciju, otežano pamćenje i izraziti umor i dnevnu pospanost, mnogi će se suočiti sa smanjenom radnom efikasnošću. Tome treba dodati da promene u ritmu spavanja vode do neravnoteže hormona i povećanja krvnog pritiska. Mnogi će se boriti sa glavoboljom i osećajem neispavanosti, a stručnjaci smatraju da to vodi i do većeg broja saobraćajnih nezgoda.

Sat
foto: Profimedia

Lekari neretko savetuju da se oni koji očekuju tegobe pripreme na vreme.

U noći pomeranja sata dobro je ići na spavanje spavati ranije ili sledeći dana odspavati duže da bi se nadoknadilo izgubljeno vreme. Loš san utiče i na imunitet, pa treba pripaziti na unos zdravijih namirnica.

Postupno menjajte ritam, pa nekoliko dana pre promene krenite na spavanje 15 minuta ranije i budite se 15 minuta ranije. Imajte na umu da je odraslima potrebno najmanje sedam sati sna.

Zdrav san može da poremeti korišćenje elektronskih uređaja, pa izbegavajte pre spavanja da gledate TV ili koristite mobilni telefon. Takođe, smanjite količinu kafe koju inače pijete i potrudite se da izbegavate konzumiranje teške hrane pre spavanja, piše 24sata.hr.

Ovde pogledajte koji su to zaboravljeni satovi:

02:27

ZABORAVLJENI SATOVI: 10.000 popravljenih časovnika čeka na svoje vlasnike, najstariji tu punih 50 godina (KURIR TV)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.