AKO POSTITE OVAJ DORUČAK NE SMETE DA PROPUSTITE: Jeftinije nećete proći, a uživaćete u SVAKOM ZALOGAJU
Palačinke, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/VIKA-SIMPLE RECIPES

Posno i ukusno

AKO POSTITE OVAJ DORUČAK NE SMETE DA PROPUSTITE: Jeftinije nećete proći, a uživaćete u SVAKOM ZALOGAJU

Danas su Mladenci i post je, a mi vam danas donosimo pet predloga za posni doručak:

Objavljeno:

Velika je zabluda da je posna hrana jednolična. Ovi predlozi za posni doručak će vas oduševiti, i spremaćete ih i kada nije post:

Posne palačinke od ovsenih pahuljica i banana

Sastojci:

  • 2 prezrele banane,
  • 100 grama ovsenih pahuljica, ili ovsenog brašna,
  • 1 puna kašika ovsenih mekinja,
  • 220 mililitra biljnog mleka,
  • prstohvat soli,
  • prstohvat šećera,
  • 2 supene kašike soka od limuna ili limete,
  • malo ulja

Priprema: Ovo je tip američkih palačinki, dakle testo je gušće i ispadaju malo deblje i sočnije. Najpre sameljite ovsene pahuljice. Pahuljice moraju obavezno biti suve da bi se ponašale kao brašno. U samlevene pahuljice dodajte i kašiku ovsenih mekinja.

Oljuštite banane i iznječite ih, napravite pire od banana, koji ćete zaliti sokom od limuna. Nakon toga pomešajte sa biljnim mlekom. Biljna mleka su skuplja od kravljeg. Možete ih cediti sami ili kupiti mleko u prahu u prodavnici zdrave hrane – čime ćete znatno ušdedeti. U smesu od banana i mleka dodajte brašno iz blendera, dodajte prstohvat soli i prstohvat šećera.

Najbolje je koristiti teflonski tiganj kako se testo nebi lepilo za dno. Podmažite sa malo ulja i propržite palačinke. Ovaj posni doručak se brzo sprema, dovoljno je da palačinke budu u tiganju par minuta.

Čia semenke
foto: Printscreen

Idealan posni doručak – čija puding

Sastojci:

  • 250 mililitra biljnog mleka,
  • 1/4 šolje čija semena,
  • 1 kašika kakaa,
  • 2 kašike rogača,
  • 2 kašike meda.

Priprema: U biljno mleko dodajte dodajte čija seme, kakao, rogač i med. Ako ne volite rogač možete umesto njega dodati još jednu kašiku kakaa. Biljno mleko možete lako napraviti od kokosovog brašna. Ostavite ga u vodi sat vremena pa procedite, dobijena tečnost se može koristiti kao mleko.

Preporučujemo vam da ovaj doručak pripremite noć pre, kako bi se od čije napravio želatin. U ovaj puding možete dodati voće po želji, istopiti posnu čokoladu pa preliti.

Proja
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Posna proja

Sastojci:

  • 150 grama kukuruznog brašna,
  • 150 grama belog brašna,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • pola kašičice soli,
  • 120 mililitra ulja,
  • 300 mililitra tople vode.

Priprema: U posudi pomešajte pšenično i kukuruzno brašno, zatim dodajte so i prašak za pecivo. Onda plako dodajte toplu vodu pa mešajte dok se smesa ne sjedini i ne bude više grudvica. Na kraju dodati ulje.

Peći na 220 stepeni oko 25 minuta, sve dok proja ne dobije prepoznatljivu rumenu boju. Odlično se slaže sa sojinim jogurtom, koji možete naći u prodavnicama zdrave hrane.

Posni doručak – palačinke od spanaća

Sastojci:

  • 1oo grama svežeg ili zamrznutog spanaća,
  • 1 kašičica lanenog semena,
  • prstohvat bibera,
  • 120 mililitra biljnog mleka,
  • 200 mililitra vode,
  • 3 kašike ulja,
  • 100 grama brašna T400,
  • 1 kašičica praška za pecivo,
  • malo ulja.

Priprema: Najpre istopite spanać, ukoliko ste kupili zamrznuti. A onda ga usitnite, nebitno da li štapnim mikserom ili blenderom.

Jedna od najboljih posnih zamena za jaja jeste laneno seme. Laneno seme ispušta sluz koja vezuje sastojke, ima neutralan ukus pa neće uticati na ukus samih palačinki. Pomešajte jednu kašiku mlevenog semena sa sa 3 kašike vode i ostavite između 10 i 20 minuta da seme pusti svoju sluz.

Onda ga stavite u posudu, dodajte spanać, biljno mleko, vodu, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro pomešati kako smesa ne bi imala grudvica.

Na tiganj dodajte par kapi ulja. Ove palačinke koje se obično jedu za posni doručak i brzo se prave. Preporučujemo da ih premažete sa humusom, pa onda dodati seckano povrće po želji.

Beli luk
foto: Printscreen/TikTok/ cravingsbychrissyteigen

Hleb sa belim lukom – prost posni doručak

Sastojci:

  • jedan beli hleb,
  • 6 čenova belog luka,
  • pola vezice svežeg peršuna,
  • maslinovo ulje,
  • so i biber.
  • 150 grama posnog margarina.

Priprema: Istopite posni margarin, u njega dodajte dve kašike maslinovog ulja, očistite i iseckajte beli luk, operite i sitno iseckajte sveži peršun. Kada se margarin istopi treba da bude kremaste teksture. Pomešajte sve sastojke da budu sasvim izjednačeni.

Presecite beli hleb popreko na polovine, namažite obe strane sa smesom i pospite ga sa soli i začinima po želji. Pecite 10 minuta na 200 stepeni.

A ovde pogledajte duhovni i telesni pristup postu:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.