PAŽNJA! Evo šta znači ako SANJATE da vam ISPADAJU ZUBI
Zubi, Foto: Profimedia

HITNO SAZNAJTE

PAŽNJA! Evo šta znači ako SANJATE da vam ISPADAJU ZUBI

Česta noćna mora jeste ispadanje zuba, a ovo su tumačenja tog sna:

Objavljeno: 15:35h

Ova vrsta sna je punoznačna. Ovakve noćne more se povezuju sa različitim verovanjima i tumačenjima, a mi vam predstavljamo ključno tumačenje sna u kome vam ispadaju zubi:

Postoje različite varijacije snova sa zubima, pa tako možete sanjati da su vam zubi labavi, da ispadaju iz usta jedan po jedan ili da vam jednostavno fali zub ili da uopšte nemate zube. Sve to može da se protumači na sličan način.

Prema nekim narodnim sanovnicima ovakvi snovi znače da je u pitanju neuhranjenost ili nepravilna ishrana, ali je mnogo češće tumačenje da ispadanje zuba u snu znači smrt ili tešku bolest člana porodice. Ovakva objašnjenja se mogu naći u narodnim verovanjima raznih kultura, od grčke do hispanske.

U kineskoj tradiciji se veruje da ovakvi snovi simbolizuju novac, a to verovanje je bazirano na staroj priči o vili Zubićki koja će će vam doneti novac ako zub koji vam je ispao stavite pod jastuk.

San, Spavanje
foto: Profimedia

Inače, u kineskoj kulturi se ispadanje zuba vezuje za laganje, odnosno, da će vam zubi ispasti ako budete slagali nekoga. Ovo se ne odnosi na snove.

Što se tiče psihološkog tumačenja, ono se razlikuje od narodnog. Budući da se zubi koriste da grizu, kidaju i žvaću, oni simbolizuju moć, pa ispadanje zuba u snu može predstavljati osećaj bespomoćnosti. Dakle, ispadanje zuba u snu bi se moglo protumačiti kao nedostatak samopouzdanja ili osećaj inferiornosti u nekom odnosu ili situaciji.

Frojd je verovao da ovi snovi imaju veze sa seksualnošću, pa ih je tumačio kao strah od kastracije, dok su neki njegovi sledbenici smatrali da je u pitanju strah od impotencije.

Postoji još jedna teorija prema kojoj zubi predstavljaju čovekovu predstavu o svom izgledu, sliku o sebi, odnosno, kako nas vide drugi ili kako mi verujemo da nas drugi vide. Prema ovoj teoriji ispadanje zuba znači da postoji strah od odbacivanja i starenja.

A ovde pogledajte savet doktorke Nade Macure:

01:22

NE PRETERUJTE SA SKIDANJEM! Doktorka Nada Macura dala SAVET kako da PREŽIVIMO nagle promene vremena (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.