AKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA SIPAJTE OVO U KAFU: Dovoljna je MALA KOLIČINA, a OBARA ŠEĆER I HOLESTEROL
Kafa, Foto: Printscreen/Youtube/ Secerko's Kitchen

pažnja

AKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA SIPAJTE OVO U KAFU: Dovoljna je MALA KOLIČINA, a OBARA ŠEĆER I HOLESTEROL

Mnoge funkcije našeg organizma opadaju kada oduvamo 50 svećica, to je normalan deo životnog procesa i ne treba da vas zabrinjava

Objavljeno:

Nutricionistkinja otkrila da bi jedan začin trebalo dodavati u kafu, dok drugi snažno jača imunitet ako ga dodajete slanim jelima.

Ako imate više od 50 godina i želite da vodite više računa o svojoj ishrani i zdravlju, stručnjaci imaju odličan savet za vas.

Kafa, Napitak, Kakao
foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

Mnoge funkcije našeg organizma opadaju kada oduvamo 50 svećica, to je normalan deo životnog procesa i ne treba da vas zabrinjava, a postoje načini da neke od tih funkcija i pojačate kroz pametnu ishranu bogatu važnim nutrijentima.

Starenje se odražava i na proizvodnju pljuvačke i našu sposobnost da osetimo ukus. Ako vam hrana koju jedete ima sve slabiji ukus, vreme je da joj dodate dva začina koja će ga pojačati, a dodatno imati blagotvoran efekat na zdravlje.

Dr Pamela Pik, autorka besteselera "Kako popraviti glad", objasnila je da bi trebalo posle 50. godine jesti kurkumu i cimet.

Kurkuma
foto: Profimedia

"Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima. Dokazano deluje i na simptome artritisa kod starijih žena", rekla je ona.

Kurkuma ima i preventivno dejstvo za mnoge bolesti, i savetuje se svima koji bi želeli da održe svoje kognitivne funkcije u dobrom stanju.

"Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, sprečava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osetljivost organizma na insulin", rekla je ona i posavetovala da se cimet dodaje u kafu, dok se kurkuma dodaje slanim jelima ili se konzumira u obliku čaja.

Zdravlje, Luk, Cimet
foto: Profimedia

Samo jedan gram cimeta dnevno umanjuje šećer u krvi, trigliceride, LDL holesterol i druge loše parametre kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

"Ne zaboravite i da pijete dovoljno vode. Voda optimizuje metabolizam i dok starimo, a posle 50. rođendana moguće je da ćete primetiti da ste ređe žedni. Žene bi trebalo da piju devet, a muškarci 13 čaša vode dnevno. Ako ste fizički aktivni ili živite na toplijem području, slobodno možete da pijete i više od te količine", objasnila je dr Pik.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.