TAJNA TRADICIONALNE SRPSKE SARME JE U 1 NAMIRNICI: Bez dodavanja 1 SASTOJKA ne može da se ZAMISLI
Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

recept

TAJNA TRADICIONALNE SRPSKE SARME JE U 1 NAMIRNICI: Bez dodavanja 1 SASTOJKA ne može da se ZAMISLI

Ispratite naš recept i pripremite najukusniju sarmu do sada

Objavljeno: 17:29h

Ljubitelji ovog jela kažu da sarmu mogu da jedu deset dana zaredom. Sarma je nakon što se skuva, sve ukusnija kako dani prolaze, ali i svaki put kada se podgreje.

Nije ni čudo što je sarma postala gotovo obavezno jelo kad god je u Srbiji tradicionalna proslava i nešto što ne smete propustiti. Ispratite naš recept i pripremite najukusniju sarmu do sada. Tajna tradicionalne sarme jeste u dodavanju suvog mesa.

Vreme pripreme sastojaka: 30 min.

Vreme kuvanja: 240 min.

Težina pripreme: Srednje

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Sastojci:

300g Suvo meso po izboru (Slanina, Rebarca, Kobasica ),

800g Mešanog mlevenog mesa - Svinjsko/Juneće

150g Pirinča

12 Listova kiselog kupusa

600ml Pelata ili soka od paradajza

2 Glavice crnog luka

15g Aleve paprike

5g So/Biber

75g Brašna

Ulje po potrebi

Recept za 4 osobe:

Korak 1: Priprema aparature: – Lonac ili šerpa – Varjača – Nož za pripremu sastojaka – Dublji tiganj ili šerpa (za zapršku)

Sarma
foto: Printscreen TikTok/majaa1302

Priprema:

Korak 2: Iseći crni luk na sitne kockice.

Korak 3: Iseći listove kupusa i ukloniti zadebljanja.

Priprema Mesnog Nadeva za Sarmu

Korak 4: Izdinstati crni luk

Korak 5: Dodati mleveno meso u prodinstan luk, i sa varjačom odvajati meso, kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.

Korak 6: Dinstati meso par minuta, zatim dodati pelat (ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitne komade pre dodavanja) ili sok od paradajza.

Korak 7: Dodati so, biber i alevu papriku.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Korak 8: Zatim dodati vode i mešati kako bi se sve sjedinilo.

Korak 9: Ukuvati i sjediniti sve sastojke otprilike 10-ak minuta.

Korak 10: Zatim dodati pirinač i ostaviti da se kuva još nekih 10-ak minuta (Pazite da ne prekuvate pirinač, on se završava dok se budu kuvale paprike).

Umotavanje i kuvanje Sarmi

Korak 11: Raširiti list kupusa i dodati pripremljeno punjenje za sarme.Korak 12: Umotati sarme.

Korak 13: Ovaj proces ponoviti dok se ne potroše listovi kupusa i punjenje za sarmu.

Korak 14: Poređati sarme u lonac/šerpu.

Korak 15: Dodati suvo meso koje imate (Slaninu, Rebarca ili Kobasicu).

Korak 16: Meso složiti ispod sarme, sa strane, a najviše od gore.

Sarma
foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Korak 17: Od gore dodati list ili dva kupusa kao poklopac.

Korak 18: Dodati vode, tako da količina tečnosti bude malo preko polovine lonca.

Korak 19: Tanjirom poklopiti sarme i tako ih kuvati na slaboj vatri (Takodje možete poklopiti i lonacem, ali ne skroz, ostaviti bar malo otvoreno).

Korak 20: Posle nekog vremena obilaziti lonac, paziti da voda ne ispari i sarme ne zagore. U slučaju da voda prebrzo ispari, dodati još vruće vode.

Korak 21: Nakon 4 sata kuvanja na slaboj vatri, dodati zapršku i kuvati još 10-20 minuta.

Priprema Zaprške

Korak 22: Ugrejati ulje u tiganju ili šerpici i dodati brašno i alevu papriku.

Korak 23: Mešati dok se ne razbiju grudvice i dok masa ne bude osrednje gustine.

Korak 24: Ovde se ne može reći tačna količina brašna i ulja (Ukoliko je masa retka dodate brašna, a ukoliko je gusta dodate ulja).

Korak 25: Kada zaprška provri (pazite da ne zagori), tako vruću zapršku dodajte u šerpu sa paprikama.

Korak 26: Nakon toga sve zajedno kuvajte još 10tak minuta.

Korak 27: Prilikom serviranja jela, preko sarmi pospite sos od kuvanja.

Prijatno!

(Espreso/Receptipreun.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.