LEK ZA BRUSA VILISA NE POSTOJI: Boluje od STRAŠNE BOLESTI, glumac je imao ove, gotovo NEPRIMETNE simptome
Brus Vilis, Foto: prentscreen/youtube/ Conan O'Brien

UŽAS

LEK ZA BRUSA VILISA NE POSTOJI: Boluje od STRAŠNE BOLESTI, glumac je imao ove, gotovo NEPRIMETNE simptome

Brus Vilis boluje od frontotemporalne demencije, bolesti čiji simptomi mogu biti različiti.

Objavljeno: 21:58h

Pre nešto manje od godinu dana, svet je potresla vest da holivudski glumac Brus Vilis prekida karijeriju zbog bolesti. Tada je objavljeno da ima poteškoća da pamćenjem tekstova, a potom je ustanovljeno da boluje od afazije, bolesti koja pogađa sposobnost slušanja i govora, čitanja i pisanja.

Pisalo se da se stanje Brusa Vilisa pogoršava, a sinoć su iz Holivuda stigle tužne vesti. Glumčeva porodica navela je da Brus ima frontotemporalnu demenciju (FTD), bolest koja se javlja u ranijim godinama, od 55 do 65 godina, a jednako pogađa i muškarce i žene. FTD je izraz za grupu moždanih poremećaja koji prvenstveno utiču na frontalni i temporalni režanj mozga, a ove oblasti su uglavnom povezane sa ličnošću, ponašanjem i jezikom.

FTD je poznat kao ređi oblik demencije, u kojem je pamćenje manje zahvaćeno nego u Alchajmerovoj bolesti. Osobe sa frontotemporalnom demencijom imaju poteškoća sa razmišljanjem, pažnjom i prisećanjem onoga što im je rečeno. Imaju poteškoća sa stvaranjem ideja ili izvođenjem radnji za određenu aktivnost pravim redosledom.

Simptomi mogu različito da se razvijaju, u zavisnosti od toga koji deo frontalnog ili temporalnog režnja je zahvaćen. Oni uključuju:

Promene u ponašanju ličnosti

Brus Vilis
foto: Profimedia

Poteškoće sa jezikom

Kako demencija napreduje, osobe mogu da imaju više od jedne vrste simptome: mogu neprimereno da se ponašaju, govore nepristojno, ponašanje je impulsivno, ponavljaju istu radnju iznova i iznova, hodaju uvek do istog mesta, uzimaju tuđe predmete i stavljaju u usta, mogu da se prejedaju ili jedu samo jednu vrstu hrane.

Osobe sa frontotemporalnom demencijom teško pronalaze reči. Kako demencija napreduje, obolele osobe sve manje govore ili ponavljaju ono što one ili drugi kažu. Na kraju, prestaju da govore. Lek za ovu bolest ne postoji, cilj je da se adekvatnim terapijama ublažavaju simptomi i pruža podrška i razumevanje obolelom.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.